Εκτύπωση
Κατηγορία: Επιστημονικές Ειδήσεις
Εμφανίσεις: 11340

Έμβρυο στον αμνιακό σάκοΟ συνδυασμός του άγχους, της δίαιτας και της άσκησης μπορούν να επηρεάσουν εντυπωσιακά τη θηλυκή γονιμότητα, αναφέρει έρευνα που έγινε σε πιθήκους. Αν και το άγχος είναι γνωστό πως μειώνει τη γονιμότητα, οι ερευνητές προειδοποιούν πως αν μια γυναίκα επίσης κάνει δίαιτα και ασκείται, το αρνητικό αποτέλεσμα θα ήταν μεγαλύτερο. "Στις αγχωτικές γυναίκες, τα αυξανόμενα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης καταστέλλει το μήνυμα που δίνει ο εγκέφαλος για την παραγωγή ωαρίων από τις ωοθήκες", εξηγεί η Σάρα Μπέργκα και οι συνεργάτες της από την Ιατρική Σχολή Έμορι, στην Ατλάντα. Σε βαριές περιπτώσεις, μια γυναίκα μπορεί να σταματήσει συνολικά την παραγωγή ωαρίων και να μην έχει περίοδο, κατάσταση γνωστή ως αμηνόρροια.

Ο συνδυασμός του άγχους, της δίαιτας και της άσκησης μπορούν να επηρεάσουν εντυπωσιακά τη θηλυκή γονιμότητα, αναφέρει έρευνα που έγινε σε πιθήκους. Αν και το άγχος είναι γνωστό πως μειώνει τη γονιμότητα, οι ερευνητές προειδοποιούν πως αν μια γυναίκα επίσης κάνει δίαιτα και ασκείται, το αρνητικό αποτέλεσμα θα ήταν μεγαλύτερο. "Στις αγχωτικές γυναίκες, τα αυξανόμενα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης καταστέλλει το μήνυμα που δίνει ο εγκέφαλος για την παραγωγή ωαρίων από τις ωοθήκες", εξηγεί η Σάρα Μπέργκα και οι συνεργάτες της από την Ιατρική Σχολή Έμορι, στην Ατλάντα. Σε βαριές περιπτώσεις, μια γυναίκα μπορεί να σταματήσει συνολικά την παραγωγή ωαρίων και να μην έχει περίοδο, κατάσταση γνωστή ως αμηνόρροια.

Έμβρυο στον αμνιακό σάκοΠερίπου το 5 - 10% των γυναικών πάσχει από το αμηνόρροια και η Μπέργκα έχει βρει με προηγούμενη έρευνά της ότι ακολουθώντας σε τέτοιες γυναίκες συμπεριφοριστικιή θεραπεία για να μειώσουν το άγχος μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της περιόδου και της γονιμότητας, χωρίς την ανάγκη για συγκεκριμένη θεραπεία τεχνητής γονιμοποίησης. Η αμηνόρροια προκαλείται επίσης από την έντονη άσκηση και τις δίαιτες, και για να ανακαλύψει την αλληλεπίδραση αυτών των παραγόντων η Μπέργκα υπέβαλε πειραματική ομάδα θηλυκών πιθήκων είτε σε ήπιο άγχος (με το να τις βάζει σε διαφορετικό δωμάτιο κάθε ημέρα), είτε σε ένα καθεστώς περιορισμού θερμίδων μέσω της διατροφής και της άσκησης. Η ερευνητική ομάδα παρουσίασε τα συμπεράσματά της στην ετήσια συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (European Society of Human Reproduction and Embryology - ESHRE), στην Πράγα. Σε κάθε ομάδα πειραμάτων, 10% των πιθήκων σταματούσε να έχει περίοδο. Αλλά όταν οι πίθηκοι υποβλήθηκαν σε αγχώδεις καταστάσεις καθώς επίσης σε δίαιτα και άσκηση, τότε το 75% σταμάτησε να εμφανίζει περίοδο. Η Μπέργκα λέει ότι "τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι γυναίκες που ελπίζουν να συλλάβουν πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές για να κάνουν δίαιτα και άσκηση όταν αγχώνονται. Λίγο από το καθένα είναι πολύ χειρότερο από ότι καθένα μόνο του. Είναι σαν ο ένας παράγοντας να υποστηρίζει τον άλλον". Η παύση της περιόδου είναι συνολικά σχετικά σπάνιο, αλλά η Μπέργκα θεωρεί ότι τα επίπεδα άγχους θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γονιμότητα σε μικρότερο αριθμό, περισσότερες γυναίκες. Αρχίζει τώρα μια μελέτη που θα παρακολουθεί τα καθημερινά επίπεδα ορμονών στα ούρα περίπου 3.000 αμερικανών νοσηλευτριών κατά τη διάρκεια ενός έτους, για να δει πόσες από αυτές έχουν εμμηνορροϊκούς κύκλους που καθορίζονται από το άγχος.

Οι ερευνητές επιδιώκουν επίσης σαφής ενδείξεις για να διαπιστώσουν αν η μείωση του άγχους μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος κατά τη διάρκεια της τεχνητής γονιμοποίησης. Οι μελέτες που εξετάζουν το άγχος των γυναικών που υποβάλλονται σε τεχνητή γονιμοποίηση είναι μέχρι λίγες. Αλλά η Μπέρα Λίντσεν, του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Ράντμπαουντ στο Ναϊμέγκεν της Ολλανδίας και οι συνεργάτες της παρουσίασαν στη συνεδρίαση της Πράγας τα αποτελέσματα μιας μεγαλύτερης μελέτης, που περιλαμβάνει 1088 γυναίκες. Οι ερευνητές έδωσαν στις γυναίκες ερωτηματολόγια για τα επίπεδα άγχους τους ενώ ήταν στον κατάλογο αναμονής για να υποβληθούν σε τεχνητή γονιμοποίηση και έδωσαν ξανά μια ημέρα προτού να συλλεχθούν τα ωάριά τους. Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το άγχος δεν είχε σημαντικές επιπτώσεις στο αποτέλεσμα της γονιμότητας. "Δεν βρήκαμε σχέση μεταξύ ψυχολογικής πίεσης και έκβασης τεχνητής γονιμοποίησης. Γυναίκες που ανησυχούν για το ότι δημιουργείται έντονο πρόβλημα από το άγχος, μπορούμε να τις καθησυχάσουμε". Εντούτοις, αυτή η μελέτη δεν εξέτασε τις επιπλέον επιπτώσεις που έχουν δίαιτα και άσκηση. Τέλος, μία μελέτη από το Ισραήλ προτείνει ότι το χιούμορ μετά την εμφύτευση αυξάνει το ποσοστό επιτυχίας της τεχνητής γονιμοποίησης.

ESHRE - European Society for Human Reproduction & Embryology
ESHRE 2006 - Prague