Εκτύπωση
Κατηγορία: Επιστημονικές Ειδήσεις
Εμφανίσεις: 5330

Σύστημα ΠοσειδώνΤο Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΚΘΕ) και τα Ελληνικά Συστήματα Πληροφορικής (ΕΛΣΥΠ), συνεργάστηκαν ώστε να εγκαταστήσουν ένα δίκτυο πλωτών ωκεανογραφικών μετρητικών σταθμών (buoys) σε διάφορα σημεία των Eλληνικών θαλασσών. Το σύστημα καταγράφει τις φυσικές, βιολογικές, και χημικές παραμέτρους των νερών, οι οποίες επεξεργάζονται σε ένα ειδικό επιχειρησιακό κέντρο.

 

 

Το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΚΘΕ) και τα Ελληνικά Συστήματα Πληροφορικής (ΕΛΣΥΠ), συνεργάστηκαν ώστε να εγκαταστήσουν ένα δίκτυο πλωτών ωκεανογραφικών μετρητικών σταθμών (buoys) σε διάφορα σημεία των Eλληνικών θαλασσών. Το σύστημα καταγράφει τις φυσικές, βιολογικές, και χημικές παραμέτρους των νερών, οι οποίες επεξεργάζονται σε ένα ειδικό επιχειρησιακό κέντρο. Το σύστημα ονομάστηκε, ΠΟΣΕΙΔΩΝ και σε πλήρη λειτουργία μπορεί να προσφέρει άμεση και έγκυρη πληροφορία που περιλαμβάνει, πρόγνωση της κατάστασης των Ελληνικών θαλασσών για το επόμενο 24ώρο, προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και ενίσχυση της θαλάσσιας έρευνας. Οι πλωτοί μετρητικοί σταθμοί είναι εξοπλισμένοι με αισθητήρες καταγραφής του ύψους, της περιόδου και της κατεύθυνσης του κύματος, της ταχύτητας και της κατεύθυνσης του ανέμου, της ατμοσφαιρικής πίεσης και θερμοκρασίας. Μπορούν επίσης να μετρήσουν την αλατότητα, τη θερμοκρασία του διαλυμένου οξυγόνου, τη ταχύτητα και την κατεύθυνση των ρευμάτων στην επιφάνεια, τη φωτεινότητα, την επιφανειακή ραδιενεργή ακτινοβολία, τη χλωροφύλλης-α, τα θρεπτικά συστατικά. Στην συνέχεια οι πληροφορίες με την χρησιμοποίηση κατάλληλων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων (Δορυφορικό INMARSAT-C, Ραδιοκύματα UHF, Κινητή Τηλεφωνία GSM ) καταλήγουν στο επιχειρησιακό κέντρο. Εκεί με την απαραίτητη υπολογιστική ισχύ, το κατάλληλο λογισμικό και την χρήση Αριθμητικών Μοντέλων Πρόγνωσης παρέχεται η δυνατότητα για πρόγνωση:

 

Σύστημα ΠοσειδώνΌλες οι παραπάνω λειτουργίες παρέχουν στο σύστημα ΠΟΣΕΙΔΩΝ, τη δυνατότητα να παράγει πρωτογενή δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, ιστορικά στοιχεία και χρονοσειρές δεδομένων, πρόγνωση της κατάστασης των Ελληνικών θαλασσών για το επόμενο εικοσιτετράωρο και μακροχρόνιες επιχειρησιακές προβλέψεις. Τα σημεία όπου έχουν εγκατασταθεί οι ωκεανογραφικοί σταθμοί είναι στη θαλάσσια περιοχή ΝΑ του όρους Άθως, της Λέσβου, της Αίγινας, της Μυκόνου, της Σαντορίνης, ΝΑ του Κρητικού Πελάγους και στο Θερμαϊκό Κόλπο. Οι φορείς-χρήστες του ΠΟΣΕΙΔΩΝ μπορεί να είναι Κρατικές Υπηρεσίες αρμόδιες για την προστασία και διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος (Υπουργεία, Οργανισμοί Λιμένων και Οργανισμοί Ύδρευσης και Αποχέτευσης, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης), επιχειρήσεις σχετικές με τη θάλασσα, φορείς αθλητικών και ναυταθλητικών διοργανώσεων, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, διεθνείς οργανισμοί που ασχολούνται με τη μελέτη και τη προστασία του περιβάλλοντος.