Εκτύπωση
Κατηγορία: Επιστημονικές Ειδήσεις
Εμφανίσεις: 2998

Ζωνώσεις DNAΕρευνητές από το Πανεπιστήμιο του Huston αναπτύσσουν μια νέα τεχνολογία άμεσης μοριακής σήμανσης, που θα μπορούσε να αποκρυπτογραφήσει ολόκληρο το γονιδίωμα ενός ατόμου σε χρόνο λιγότερο από 24 ώρες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Huston αναπτύσσουν μια νέα τεχνολογία άμεσης μοριακής σήμανσης, που θα μπορούσε να αποκρυπτογραφήσει ολόκληρο το γονιδίωμα ενός ατόμου σε χρόνο λιγότερο από 24 ώρες. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η εμπορική χρήση της ταχύτατα αναπτυσσόμενης αυτής τεχνολογίας, ίσως και να είναι πραγματικότητα στα επόμενα 3 έως 5 χρόνια. Επίσης θεωρούν ότι με την τελειοποίηση της τεχνολογίας αυτής, θα υπάρχει η δυνατότητα να "διαβαστεί" ολόκληρη η αλληλουχία DΝΑ ενός ανθρώπου σε χρόνο λιγότερο από μια ώρα!!!!!!!! Αντίθετα, με τις υπάρχουσες τεχνικές αυτό θα απαιτούσε ένα διάστημα δύο έως τεσσάρων ετών!!!!!!!

Ζωνώσεις DNAΗ πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία περιλαμβάνει την γενετική τροποποίηση ενός ενζύμου, που ονομάζεται DNA πολυμεράση και είναι υπεύθυνο για την σύνθεση του DNA μέσα στα κύτταρα ενός ζωντανού οργανισμού, . Στις σύγχρονες τεχνικές αποκωδικοποίησης, το ένζυμο αυτό μετακινείται κατά μήκος μιας αλυσίδας DNA και αντιγράφει την αλληλουχία των βάσεων του, έτσι ώστε να "διαβάζεται" από έναν υπολογιστή. Η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα, συνήθως απαιτεί εβδομάδες έως μήνες για να ολοκληρωθεί, προυποθέτει την ύπαρξη ενός μεγάλου αριθμού μορίων DNA, και περιλαμβάνει πολλά και κοπιαστικά ενδιάμεσα στάδια. Στην καινούρια τεχνολογία, το ένζυμο αυτό είναι τροποποιημένο έτσι ώστε να λειτουργεί άμεσα ως μοριακός ανιχνευτής, στέλνοντας ένα σήμα στο υπολογιστή, ο οποίος και θα δείχνει κατευθείαν την αλληλουχία του DNA. Έτσι δεν θα είναι πλέον αναγκαία τα επιμέρους στάδια, ούτε και η χρήση μεγάλου αριθμού μορίων DNA αφού και ένα μόνο μόριο είναι αρκετό.

Η εμπορική χρήση αυτής της τεχνολογίας θα προσφέρει στον ιατρικό κόσμο τεράστιες δυνατότητες, εξηγούν οι ερευνητές. Καταρχήν με την τεχνολογία αυτή, είναι εφικτή με γρήγορο και ακριβή τρόπο να εντοπίσονται άτομα, που κινδυνεύουν να εκδηλώσουν κάποιες γενετικές ασθένειες, ή άτομα που θα εκδήλωναν ανεπιθύμητες παρενέργειες σε κάποιο φάρμακο.

Υπάρχουν πολλές γενετικές ασθένειες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν με συγκεκριμένη δίαιτα ή έλεγχο των περιβαλλοντικών συνθηκών. Εάν λοιπόν, ένα άτομο γνωρίζει από την παιδική ηλικία ίσως, ότι φέρει ένα γονίδιο για μια τέτοια ασθένεια, θα μπορούσε ενδεχομένως να αποφύγει την φαρμακευτική αγωγή απλά με το να ελέγχει την διατροφή του. Αλλά και για εκείνες τις καταστάσεις όπου η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη, η γνώση του DNA ενός ατόμου θα βοηθούσε στην εύρεση αποτελεσματικότερων θεραπειών, με βάση την μοναδική αντίδραση κάθε ατόμου σε κάποιο φάρμακο.

Η τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώριση άγνωστων παθογόνων που χρησιμοποιούνται σε τρομοκρατικές επιθέσεις με βιολογικά υλικά, όπου οι γρήγορες απαντήσεις για έναν οργανισμό θα μπορούσαν να σώσουν ζωές. Όπως ακριβώς συμβαίνει με την ανθρώπινη γενετική πληροφορία, εάν γνωρίζεις το γενετικό δυναμικό ενός οργανισμού μπορείς να προσδιορίσεις πόσο δυσάρεστος και απειλητικός μπορεί να είναι...

The National Human Genome Research Institute (NHGRI)

The Human Genome