Τρένο μαγνητικής αιώρησης - Μαγνητικό τρένοΗ Κίνα την Κυριακή 30 Απριλίου δοκίμασε επιτυχώς ένα μαγνητικό τρένο (τρένο μαγνητικής αιώρησης - magnetic levitation - maglev) χαμηλής - μέτριας ταχύτητας. Πρόκειται για το πρώτο τρένο μαγνητικής αιώρησης που αναπτύχθηκε για το εσωτερικό της χώρας, στη νοτιοδυτική Κίνα, στην Επαρχία Σιχουάν. Το τρένο είχε μήκος 11,2 μέτρα, πλάτος 2,6 μέτρα και 3,3 μέτρα ύψος. Έτρεχε με σταθερή ταχύτητα διανύοντας απόσταση 425 χιλιομέτρων στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Τσένγκντου.

Η Κίνα την Κυριακή 30 Απριλίου δοκίμασε επιτυχώς ένα μαγνητικό τρένο (τρένο μαγνητικής αιώρησης - magnetic levitation - maglev) χαμηλής - μέτριας ταχύτητας. Πρόκειται για το πρώτο τρένο μαγνητικής αιώρησης που αναπτύχθηκε για το εσωτερικό της χώρας, στη νοτιοδυτική Κίνα, στην Επαρχία Σιχουάν. Το τρένο είχε μήκος 11,2 μέτρα, πλάτος 2,6 μέτρα και 3,3 μέτρα ύψος. Έτρεχε με σταθερή ταχύτητα διανύοντας απόσταση 425 χιλιομέτρων στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Τσένγκντου.

Τρένο μαγνητικής αιώρησης - Μαγνητικό τρένο"Η επιτυχής δοκιμή του τρένου δείχνει ότι η Κίνα έχει κυριαρχήσει στην τεχνολογία μαγνητικών τρένων, χαμηλής - μέτριας ταχύτητας", λέει ο Ζανγκ Κούνλουν, αναπληρωτής διευθυντής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, του πανεπιστημίου στο Τσένγκντου, του Νοτιοδυτικού Τσιάοτονγκ.

Το μαγνητικό τρένο αναπτύχθηκε από ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου, ένα από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια εφαρμοσμένης μηχανικής της Κίνας. "Το κόστος αυτού του τρένου είναι αρκετά χαμηλό, κι είναι κατάλληλο για αστική κυκλοφορία", αναφέρει ο Ζανγκ. Με βάρος 18 τόνων, το τρένο δοκιμής μπορεί να μεταφέρει 60 ανθρώπους. Μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητες μέχρι και 160 χιλιομέτρων ανά ώρα, σύμφωνα με τον Ζανγκ, ο οποίος είναι επιπλέον εμπειρογνώμονας μαγνητικών τρένων του Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Η Κίνα αναμένεται να κατασκευάσει μέσα στο τρέχων έτος ένα σιδηρόδρομο για μαγνητικά τρένα, μήκους 175 χιλιομέτρων μεταξύ της Σαγκάης, της μεγαλύτερης μητρόπολης της χώρας, και του Χάνγκζου, διάσημου τόπου προορισμού για τους τουρίστες και πρωτεύουσα της Επαρχίας Ζετζιάνγκ, στην ανατολική Κίνα. Το συνολικό κόστος του προγράμματος υπολογίζεται στα 35 δισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 4,3 δισεκατομμύρια δολλάρια). Η αρχή λειτουργίας ενός μαγνητικού τρένου είναι πως ταλαντώντεται σε ένα μαγνητικό πεδίο και κινείται με ώθηση ενός γραμμικού κινητήρα. Το μαγνητικό τρένο ταξιδεύει πολύ γρήγορα καθώς δεν υπάρχει τριβή.

Travel Photographs: Sichuan Province, China
Sichuan Province
School of Electrical Engineering of the Southwest Jiaotong University
Ministry of Science and Technology
Howstuffworks: How Maglev Train Works