Κλωνοποίηση εμβρύωνΕνώ οι πολιτικοί και ηθικοί προβληματισμοί αναχαιτίζουν την ανθρώπινη κλωνοποίηση σε Αμερική και Αγγλία, Κινέζοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχουν επιταχύνει στον αγώνα δρόμου για την ανθρώπινη κλωνοποίηση. Κατά την κλωνοποίηση, ένα κύτταρο συντήκεται, με ένα ωάριο από το οποίο έχει αφαιρεθεί το γενετικό του υλικό

Ενώ οι πολιτικοί και ηθικοί προβληματισμοί αναχαιτίζουν την ανθρώπινη κλωνοποίηση σε Αμερική και Αγγλία, Κινέζοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχουν επιταχύνει στον αγώνα δρόμου για την ανθρώπινη κλωνοποίηση. Κατά την κλωνοποίηση, ένα κύτταρο συντήκεται με ένα ωάριο από το οποίο έχει αφαιρεθεί το γενετικό του υλικό. Οι Κινέζοι επιστήμονες, δηλώνουν ότι έχουν κλωνοποιήσει δεκάδες ανθρώπινων εμβρύων σε τέτοιο αναπτυξιακό στάδιο, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την συγκομιδή εμβρυϊκών πολυδύναμων κυττάρων (ESCs).

Κλωνοποίηση εμβρύωνΑυτή δεν είναι όμως η πρώτη αναφορά ανθρώπινης κλωνοποίησης. Το 1998, ερευνητές από την Νότιο Κορέα ανέφεραν ότι ανέπτυξαν ένα κλωνοποιημένο ανθρώπινο έμβρυο μέχρι το στάδιο των τεσσάρων κυττάρων προτού το καταστρέψουν. Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, οι Κινέζοι Επιστήμονες δεν τα έχουν εκδώσει ακόμα σε καμία επιστημονική επιθεώρηση. Η αναφορά τους, και συγκεκριμένα της Lu Guangxiu από το Xiangya Medical College έγινε στην Wall Street Journal. Ακόμα μία επιστημονική ομάδα προσπάθησε να αναπτύξει κλωνοποιημένα έμβρυα ώστε να συλλέξει ESCs κύτταρα αλλά χωρίς επιτυχία, αφού τα κύτταρα τους διαιρέθηκαν λίγες μόνο φορές. Μια άλλη ομάδα επίσης, που εργάζεται στο Shanghai No. 2 Medical University, ισχυρίζεται ότι διαθέτει πολυδύναμα κύτταρα από υβριδικά έμβρυα ανθρώπινων κυττάρων και ωαρίων κουνελιού.

Η ομάδα των Κινέζων επιστημόνων ισχυρίζεται ότι αναπτύσσουν τα έμβρυα τους έως ένα στάδιο "βλαστοκύστης", 200 κυττάρων. Δηλώνουν επίσης ότι τα κλωνοποιημένα εμβρύα τους αναπτύσσονται σε βλαστοκύστεις σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5%. Σε τέτοιο στάδιο τα έμβρυα είναι αρκετά μεγάλα ώστε να συλλεχθούν εμβρυϊκά πολυδύναμα κύτταρα (ΕSCs). Από αυτά τα κλωνοποιημένα έμβρυα η ομάδα της ισχυρίζεται ότι έχει συλλέξει ESCs κύτταρα και τα έχουν καλλιεργήσει για τρεις γενιές στο εργαστήριο. Τα κύτταρα αυτά είναι ικανά να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε κυτταρικό τύπο μέσα στο σώμα.

Όμως πολλά είδη κυττάρων είναι ικανά να μεγαλώσουν στο εργαστήριο για πολλές γενιές. Για το λόγο αυτό, οι Κινέζοι ερευνητές για να πείσουν την επιστημονική κοινότητα για το επίτευγμα τους, θα πρέπει να αναπτύξουν τα ESCs κύτταρα για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ίσως και για ένα χρόνο. Ακόμα, θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι τα κύτταρα που συνέλεξαν έχουν τα μοριακά χαρακτηριστικά των ESCs κυττάρων.

Η πρόθεση των επιστημόνων δεν είναι η κλωνοποίηση ανθρώπων, αλλά η δημιουργία γενετικά συμβατών κυττάρων για την δημιουργία ιστών προς μεταμόσχευση αλλά και για ερευνητικούς σκοπούς.

Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής

The Human Cloning Foundation