Οργανισμοί στο υπέδαφοςΜία νέα μέθοδος μελέτης του εδάφους, που αναπτύχθηκε από Αυστραλούς επιστήμονες, θα δώσει τη δυνατότητα στους αγρότες και γεωπόνους να αξιολογούν γρήγορα και σωστά την κατάσταση των αγρών τους. Η νέα μέθοδος στηρίζεται στη μέτρηση της βιολογικής δραστηριότητας του εδάφους, παρά στις χημικές του ιδιότητες

 

 

Μία νέα μέθοδος μελέτης του εδάφους, που αναπτύχθηκε από Αυστραλούς επιστήμονες, θα δώσει τη δυνατότητα στους αγρότες και γεωπόνους να αξιολογούν γρήγορα και σωστά την κατάσταση των αγρών τους. Η νέα μέθοδος στηρίζεται στη μέτρηση της βιολογικής δραστηριότητας του εδάφους, παρά στις χημικές του ιδιότητές. Το τεστ έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία CSIRO Entomology σε συνεργασία με τον Dr. Stephen Rogers της CSIRO Land and Water, θα είναι έτοιμο για εμπορική διάθεση μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια.

Οργανισμοί στο υπέδαφος"Αυτό που ουσιαστικά έχουμε κάνει, είναι να εφαρμόσουμε, μία κοινή για την ιατρική διάγνωση προσέγγιση σε ένα περιβαλλοντικό σύστημα", λέει ο Dr. Matt Colloff, υπεύθυνος προγράμματος της CSIRO Entomology. Το τεστ χρησιμοποιεί την τεχνολογία των μικροτσίπ-DNA προκειμένου να μετρήσει τη μικροβιακή δραστηριότητα, αναζητώντας γονίδια που συμμετέχουν στους ιδιαίτερους θρεπτικούς κύκλους του οικοσυστήματος, όπως ο κύκλος του αζώτου, ο κύκλος του άνθρακα και ο κύκλος του φωσφόρου. "Οι διάφοροι οργανισμοί έχουν διαφορετικούς ρόλους σε αυτούς, τους θεμελιώδεις για τη ζωή κύκλους" εξηγεί ο Dr. Colloff. Στα οικοσυστήματα του εδάφους συμμετέχουν διαφορετικοί πληθυσμοί βακτηρίων, μυκήτων και άλλων μικροβίων ενώ η παρουσία ή η απουσία συγκεκριμένων γονιδίων καθορίζει την σωστή ή μη λειτουργία του κάθε θρεπτικού κύκλου.

"Το υγιές χώμα είναι αυτό στο οποίο όλες οι διαδικασίες ανακύκλωσης λειτουργούν σωστά, έτσι ώστε οτιδήποτε παραμένει σε αυτό, από τα φυτά ή τη διαδικασία συγκομιδής να ανακυκλώνεται, για να μπορέσουν οι οργανικές ουσίες να ανοργανοποιηθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας, μέχρι σήμερα, έχει γίνει στον κύκλο του αζώτου. Προσδιορίσαμε τον κύκλο του αζώτου και ειδικότερα τα σημεία που είναι σημαντικά για την διεκπεραιωσή του, ενώ ταυτόχρονα εντοπίσαμε συγκεκριμένα γονίδια που ξέρουμε ότι είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του", λέει ο Dr. Colloff. Το test θα επιτρέπει στους αγρότες να διαπιστώσουν τι ποσότητα αζώτου που προσφέρεται μέσω των λιπασμάτων, χρησιμοποιείται στην πραγματικότητα.

Τα οφέλη θα είναι διπλά - λιγότερα απόβλητα ακριβού λιπάσματος και λιγότερη ρύπανση των ποταμών και των ρεμάτων από το υπερβολικό άζωτο. "Αυτή είμαι μία από τις πολλές εφαρμογές του test, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρο το πεδίο του περιβαλλοντικού ελέγχου", λέει ο Dr. Colloff. Παραδείγματος χάριν, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη μέτρηση των φυτοφαρμάκων μέσα στο νερό.

Αυτό που έχουμε κάνει το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, είναι ότι μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν ένα γονίδιο είναι ενεργό λέει ο Dr. Colloff. Αυτό είναι δύσκολο επειδή η έκφραση των γονιδίων εξαρτάται από την παραγωγή ειδικών ενζύμων, διαδικασία κατά την οποία χρησιμοποιείται το ευπαθές αγγελιοφόρο RNA (m-RNA), το οποίο είναι πολύ πιο ασταθές και ευαίσθητο μέσα στο έδαφος σε σχέση με το DNA.