Απεικόνιση της Γήινης δομήςΜετά από εργαστηριακά πειράματα οι επιστήμονες από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Τόκυο κατέληξαν ότι η ποσότητα του νερού που βρίσκεται στα κατώτερα στρώματα της γης είναι μεγαλύτερη από αυτή των θαλασσών, των ποταμών και των λιμνών μαζί

Μετά από εργαστηριακά πειράματα οι επιστήμονες από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Τόκυο κατέληξαν ότι η ποσότητα του νερού που βρίσκεται στα κατώτερα στρώματα της γης είναι μεγαλύτερη από αυτή των θαλασσών, των ποταμών και των λιμνών μαζί. Η διαπίστωση αυτή, προέκυψε από πειράματα στα οποία θέρμαιναν μείγματα μετάλλων σε υψηλές θερμοκρασίες (1.600 βαθμούς κελσίου) και τα συμπίεζαν μέχρι η πίεση που ασκούσαν να αντιστοιχεί σε 200.000 κιλά ανά τετραγωνικό εκατοστό (250.000 φορές της ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνεια της θάλασσας). Οι συνθήκες αυτές αντιστοιχούν στις συνθήκες που επικρατούν στα κατώτερα στρώματα νερού της γης.

Απεικόνιση της Γήινης δομήςΒασιζόμενοι λοιπόν σε αυτά τα πειράματα, τα αποτελέσματα των οποίων παρουσιάστηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Science, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι η ποσότητα του νερού που βρίσκεται στα κατώτερα στρώματα της γης είναι περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη από την ποσότητα του νερού που βρίσκεται στην επιφάνεια. ''Τα πειράματά μας δηλώνουν ότι τα κατώτερα στρώματα του μανδύα μπορεί να συγκρατούν σημαντικές ποσότητες νερού" αναφέρει ο Motohiko Murakami του Τεχνολογικού Ινστιτούτου του Τόκυο. "Η παρουσία του νερού στους κρυστάλλους των πετρωμάτων των κατώτερων στρωμάτων της Γης μπορεί να μεταβάλλει την ελαστική τους συμπεριφορά . Με αποτέλεσμα να επηρεάζει τις μετακινήσεις που συμβαίνουν στα κατώτερα στρώματα στη διάρκεια του χρόνου και να αλλάζουν οι δυνάμεις που ασκούνται κοντά στην επιφάνεια με την κίνηση των τεκτονικών πλακών", προσθέτει ο Motohiko Murakami.

Οι ωκεανοί αποτελούν το 0,02% της συνολικής μάζας του πλανήτη. Αυτό σημαίνει ότι το τεράστιο χαμηλότερο στρώμα του μανδύα, θα μπορούσε να περιέχει πολύ περισσότερο νερό από ότι η επιφάνεια του πλανήτη. Το πείραμα των Ιαπώνων ερευνητών, δεν εγγυώνται ότι τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι, αφού οι ερευνητές δεν έχουν μετρήσει τον μανδύα. Από την άλλη είναι αρκετό δύσκολο για κάποιον να συλλέξει δείγμα από εκείνη την περιοχή. Απλά, μιμούμενοι τις συνθήκες που επικρατούν στον μανδύα, ο Murakami και οι συνάδελφοί του, έχουν δείξει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει αρκετό νερό στο εσωτερικό της Γης.

Aλλη έρευνα έχει προτείνει πως μία ζώνη μεταξύ του μανδύα και του φλοιού, περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες νερού, σημειώνουν οι Ιάπωνες ερευνητές. Εάν όμως έτσι έχουν τα πράγματα, τότε θα μπορούσε να υπάρχει δέκα φορές περισσότερο νερό, στο εσωτερικό του πλανήτη από ότι υπάρχει στην επιφάνειά του.