Ερευνητική ομάδα που υποστηρίζεται από το πρόγραμμα περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, διαπίστωσε ότι ο παγετώνας του βουνού Everest, στην οροσειρά των Ιμαλαΐων, που αντιμετώπισε για πρώτη φορά ο Edmund Hillary και ο Tenzing Norgay πριν από 50 χρόνια, έχει υποχωρήσει περίπου 5 χιλιόμετρα
Ερευνητική ομάδα που υποστηρίζεται από το πρόγραμμα περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, διαπίστωσε ότι ο παγετώνας του βουνού Everest, στην οροσειρά των Ιμαλαΐων, που αντιμετώπισε για πρώτη φορά ο Edmund Hillary και ο Tenzing Norgay πριν από 50 χρόνια, έχει υποχωρήσει περίπου 5 χιλιόμετρα. Ο Roger Rayne, ένας από τους υπευθύνους της ερευνητικής ομάδας, αναφέρει ότι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας έχει αλλάξει ριζικά τις ορεινές περιοχές τα τελευταία χρόνια. Ο όγκος του νερού των χειμάρρων όπως και η έντασή τους έχει αυξηθεί, με αποτέλεσμα η στάθμη των λιμνών γύρω από ορεινούς όγκους να έχει αυξηθεί σημαντικά.
Η έβδομη κατά σειρά αποστολή ξεκίνησε από το Κατμαντού στις 16 Μαΐου και επέστρεψε στη βάση της στις αρχές Ιουνίου, μετά από αναρρίχηση σε υψόμετρο 6.189 μέτρων πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Κατά τη διάρκεια της αποστολής τα μέλη της ομάδας είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν και να συζητήσουν με ανθρώπους της περιοχής. Σύμφωνα με αυτούς, τα τελευταία 30 χρόνια έχουν συμβεί δύο μεγάλες πλημμύρες στην περιοχή με μεγάλες καταστροφές στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό συμβαίνει διότι το νερό με το λιώσιμο των πάγων ταξιδεύει χιλιόμετρα με μεγάλη ταχύτητα εξαιτίας των απότομων κλίσεων και του όγκου του, με αποτέλεσμα να φέρνει μαζί πέτρες και μεγάλες ποσότητες λάσπης. Οι μικρές επιμέρους λίμνες που υπήρχαν στην περιοχή πριν από μερικά χρόνια, σήμερα έχουν ενωθεί σε μια μεγάλη.
Οι επιστήμονες του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών μαζί με τους εμπειρογνώμονες από το διεθνές κέντρο για την ανάπτυξη των βουνών της ευρύτερης περιοχής του Κατμαντού, έχουν χρησιμοποιήσει ακόμη και δορυφόρους για να μελετήσουν τις αλλαγές που συμβαίνουν στην περιοχή. Σύμφωνα με αυτούς, υπάρχει κίνδυνος στα επόμενα πέντε χρόνια ο όγκος του νερού που θα έχει συσσωρευτεί στις λίμνες να είναι τόσο μεγάλος ώστε να προκαλέσει μεγάλες πλημμύρες και καταστροφές. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ετησίως επισκέπτονται την περιοχή περίπου 27.000 άνθρωποι.
Σύμφωνα με τον οδηγό της ερευνητικής ομάδας που έζησε όλη του τη ζωή σε αυτήν την περιοχή, αν και ο τουρισμός είναι ένα από τα προβλήματα του τόπου του, επειδή αλλοιώνει τη φυσιογνωμία και τις παραδόσεις της περιοχής, είναι ένα θέμα που μπορεί να αντιμετωπιστεί από την τοπική κοινωνία. Τι γίνεται όμως με την αύξηση της θερμοκρασίας που είναι το αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής του Δυτικού κόσμου.