Γάτες σε πολυθρόναTo πρώτο εμβόλιο για τον ιό του ΑΙDS στα αιλουροειδή (FIV) εγκρίθηκε για εμπορική παραγωγή και κτηνιατρική χρήση στις 22 Μαρτίου (2002) από το Αμερικάνικο Υπουργείο Γεωργίας (U.S. Department of Agriculture). Το εμβόλιο είναι κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια συγκεκριμένη ασθένεια που είναι μια μορφή του ΑΙDS στις γάτες

 

To πρώτο εμβόλιο για τον ιό του ΑΙDS στα αιλουροειδή (FIV)εγκρίθηκε για εμπορική παραγωγή και κτηνιατρική χρήση στις 22 Μαρτίου (2002) από το Αμερικάνικο Υπουργείο Γεωργίας (U.S. Department of Agriculture). Το εμβόλιο είναι κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια συγκεκριμένη ασθένεια που είναι μια μορφή του ΑΙDS στις γάτες. Έχει δοθεί άδεια να κατασκευαστεί από το Fort Dodge Animal Health που είναι ένα τμήμα της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρίας Wyeth. Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για το εμβόλιο είναι κατοχυρωμένα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Το εμβόλιο εκτιμάται να είναι διαθέσιμο στους κτηνιάτρους μέχρι το καλοκαίρι. Αυτό το εμβόλιο προσφέρει για πρώτη φορά αποτελεσματική προστασία απέναντι στην καταστροφική αυτή ασθένεια σύμφωνα με τον Niels Pedersen, διευθυντή του Kέντρου Ζωικής Υγείας (Center for Companion Animal Health) και έναν διεθνώς αναγνωρισμένο ειδικό στους ρετροϊούς και στις ανοσοποιητικές ανωμαλίες μικρών ζώων. Η επιτυχία του εμβολίου FIV δίνει σαφείς ελπίδες για τη δημιουργία παρόμοιου εμβολίου για το AIDS στον άνθρωπο, εξίσου αποτελεσματικό.

Γάτες σε πολυθρόναΟ Pedersen και η ανοσοβιολογός Janet Yamamoto (Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, στη σχολή Κτηνιατρικής Ιατρικής) πρώτοι απομονώσαν τον ιό που καταστέλλει το ανοσοποιητικό στα αιλουροειδή (FIV virus), από γάτες το 1986 στο Πανεπιστήμιο του Davis. Η Yamamoto άρχισε να δουλεύει για την κατασκευή ενός εμβολίου για τον συγκεκριμένο ιό στο Πανεπιστήμιο του Davis και συνέχισε στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Έχει δουλέψει για πάνω από μια δεκαετία με ερευνητές της εταιρίας η οποία έχει πάρει άδεια για την εμπορική παραγωγή του εμβολίου. Η επίσημη έγκριση του εμβολίου είναι πραγματικά ένας φόρος τιμής στην Dr. Υamamoto η οποία έχει αφιερώσει πάρα πολλά χρόνια για την κατασκευή του εμβολίου FIV, αναφέρει ο Pedersen. ''Είμαστε ευχαριστημένοι που πολλά χρόνια έρευνας τελικά παρέχουν ένα αποτελεσματικό εμβόλιο στους κατόχους γατών και στους κτηνιάτρους'' προσθέτει ο Larry Fox, διευθυντής του τομέα Μεταφοράς της Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Davis. O Fox συμμετείχε επίσης σαν διευθυντής στην εταιρία Abbott Laboratories όπου έγινε η ανάπτυξη του πρώτου τεστ ανίχνευσης του ΗΙV, της ιού δηλαδή που προκαλεί την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος στον άνθρωπο (AIDS).

Οι μελέτες για την εύρεση των διαφορετικών ιών που προκαλούν το AIDS στις γάτες, τις μαΐμούδες και τους ανθρώπους συνεχίζονται στο Πανεπιστήμιο του Davis, το οποίο έχει το προνόμιο να έχει Κτηνιατρική σχολή, Ιατρική σχολή αλλά και ένα Κέντρο μελέτης Πρωτευόντων Θηλαστικών. Ο FIV μεταδίδεται από γάτα σε γάτα κυρίως από τις πληγές που προέρχονται από δαγκώματα μια και ο ιός βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στο σάλιο. Όπως το ανθρώπινο AIDS έτσι και αυτό προσβάλει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και κάνει το ζώο ευάλωτο σε ασθένειες και μολύνσεις που συνήθως θα είχαν πολύ μικρή επίδραση σε ένα μη μολυσμένο από τον FIV ζώο. Οι γάτες που προσβάλονται από τον FIV μπορεί να παραμείνουν υγιείς για 5 με 10 χρόνια πριν αρχίσουν να εμφανίζονται συμπτώματα όπως διάρροια, απώλεια βάρους, πυρετός, πρησμένοι λεμφαδένες και χρόνιες μολύνσεις. Παρόλο που οι μολυσμένες γάτες μπορεί να ανακάμψουν από την αρχική τους ασθένεια, μετατρέπονται σε ισόβιους φορείς του ιού.

Εκτιμάται ότι το 2 εώς 25% του παγκόσμιου πληθυσμού οικόσιτων γατών έχει μολυνθεί με το ιό.Οι ρυθμοί της μόλυνσης είναι μεγαλύτεροι στην Ιαπωνία και στην Αυστραλία και μικρότεροι στην Αμερική και στην Ευρώπη. Αδέσποτες γάτες, μεγάλες σε ηλικία γάτες και γάτες με χρόνια προβλήματα υγείας είναι πιο πιθανό να μολυνθούν. Επιθετικές αδέσποτες αρσενικές γάτες, οι οποίες είναι πιο πιθανό να μπλέξουν σε καβγάδες με άλλες γάτες, διατρέχουν και το μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό. Ο FIV δεν προσβάλει ούτε προκαλεί ασθένεια στους ανθρώπους.

Το νέο εμβόλιο είναι γνωστό και ως ''σκοτωμένο εμβόλιο'', που κατασκευάζεται από μια απενεργοποιημένη μορφή του ίδιου του ιού FIV. To εμβόλιο ενεργοποιεί την προστατευτική ανοσοποιητική απόκριση στο σώμα του ζώου χωρίς τον κίνδυνο της πρόκλησης μη αντιστρέψιμης ιϊκής ασθένειας. Το νέο εμβόλιο συντίθεται από στελέχη του ιού από δύο διαφορετικούς τύπους FIV, έναν από την Βόρειο Αμερική και έναν από την Ασία.

Σε μια μελέτη όπου παρουσιάστηκε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, γάτες έλαβαν τρεις δόσεις από το εμβόλιο, και ένα χρόνο αργότερα εξετέθηκαν σε ένα διαφορετικό στέχεχος του ιού. 67% των εμβολιασμένων γατών ήταν προστατευμένες ενάντια στον ιό, ενώ 74% των μη εμβολιασμένων ζώων μολύνθηκε από αυτόν. Οι μελέτες έδειξαν ότι το εμβόλιο παρέχει προστασία ενάντια στον FIV για τουλάχιστον 12 μήνες.