Εκτύπωση
Κατηγορία: Επιστημονικές Ειδήσεις
Εμφανίσεις: 3532

Κολιμπρί που πετάΟι επιστήμονες έχουν μείνει έκπληκτοι με το πως τα κολιμπρί, τα μικρότερα σε μέγεθος πουλιά του πλανήτη, μπορούν και ρυθμίζουν την απορρόφηση του νερού στο σώμα τους. Ο βιολόγος Todd J. McWhorter του Πανεπιστημίου της Arizona εξέτασε μια λιγότερο μελετημένη άποψη για τα πουλιά αυτά

 

 

Οι επιστήμονες έχουν μείνει έκπληκτοι με το πως τα κολιμπρί, τα μικρότερα σε μέγεθος πουλιά του πλανήτη, μπορούν και ρυθμίζουν την απορρόφηση του νερού στο σώμα τους. Ο βιολόγος Todd J. McWhorter του Πανεπιστημίου της Arizona εξέτασε μια λιγότερο μελετημένη άποψη για τα πουλιά αυτά. Σύμφωνα με αυτήν την υπόθεση, το είδος αυτό έχει την ικανότητα να παράγει μεγάλα ποσά ενέργειας και στη διαδικασία αυτή μπορεί να χρησιμοποιεί πολλές φορές το νερό του σώματός του στη διάρκεια της ημέρας. Ο άνθρωπος, ο αρουραίος, το περιστέρι και ο γκρίζος παπαγάλος θα έπασχαν από ''δηλητηρίαση νερού'' με την ίδια διαδικασία.

Κολιμπρί που πετάΣε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στη φύση αλλά και στο εργαστήριο, στη Β. Αμερική και στο Ισραήλ, ο McWhorte προσπάθησε να ανακαλύψει τους φυσιολογικούς μηχανισμούς των μικροσκοπικών αυτών πουλιών, που τρέφονται με το νέκταρ των φυτών, με τους οποίους αντιμετωπίζουν αυτήν την ποσότητα του νερού που καταναλώνουν. Το νέκταρ των λουλουδιών αποτελείται σ' ένα μεγάλο ποσοστό από νερό και απλούς υδατάνθρακες και ένα μικρό ποσοστό από πρωτεΐνες. Το νέκταρ είναι η κύρια πηγή τροφής για τα κολιμπρί, τα οποία συμπληρώνουν τη διατροφή τους με πρωτεϊνες από έντομα. Πως καταναλώνουν όμως όλη αυτή την ποσότητα του νερού που παίρνουν από το νέκταρ των φυτών ''Τα κολιμπρί έχουν ρυθμό κατανάλωσης του νερού υψηλότερο από τον αντίστοιχο των αμφιβίων και παρόμοιο με αυτό τον ψαριών του γλυκού νερού'' αναφέρει ο McWhorter. Η άποψη που προτάθηκε στις αρχές τις δεκαετίες το 1990 από τη Carol Beuchat, και στη συνέχεια από τον William Calder και Eldon Braun του Πανεπιστημίου του San Diego, ήταν ότι τα πουλιά απορροφούν μόνο ένα μικρό ποσοστό του νερού που προσλαμβάνουν, αφήνοντας το υπόλοιπο να απορριφθεί με την απεκριτική διαδικασία.

Ο McWhorter και ο Carlos Martinez del Rio του Πανεπιστημίου του Wyoming των ΗΠΑ, μετά την πειραματική διαδικασία που ακολούθησαν διαπίστωσαν πως αυτή η θεωρία δεν ισχύει στα κολιμπρί. Στα πειράματα αυτά παρακολούθησαν την πορεία του νερού στο σώμα του πουλιού στο εργαστήριο με τη βοήθεια του αβλαβούς ραδιενεργού τρίτιου. Διαπίστωσαν πως τα κολιμπρί απορροφούν το 80% του νερού που προσλαμβάνουν, το οποίο στη συνέχεια υποβάλεται σε επεξεργασία από τα νεφρά. Συνεπώς ο ρόλος των νεφρών φαίνεται σε πρώτη φάση να είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε αυτή τη λειτουργία.

Επίσης ο McWhorter και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως τα κολιμπρί περιέχουν μεγάλα ποσά σακχαρόζης στο αίμα τους, χωρίς να παθαίνουν το αποκαλούμενο διαβητικό κώμα, που συμβαίνει στους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη. Έτσι αν βρεθεί ποια είναι η μεταβολική διαδικασία που χρησιμοποιείται στο κολιμπρί για να διασπαστούν αυτά τα μεγάλα ποσά σακχάρων που υπάρχουν στο αίμα του, ίσως βρεθεί κάποια λύση στο πρόβλημα των διαβητικών.