Κοραλλιογενής ύφαλοςΣτο ερώτημα πόσο σημαντική είναι η επίδραση των δραστηριοτήτων του ανθρώπου, στη μεταβολή του αριθμού των ειδών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Γη, καλούνται να απαντήσουν πολλοί επιστήμονες που μελετούν το θέμα της βιοποικιλότητας. Η πιο αισιόδοξη υπόθεση

 

 

Στο ερώτημα πόσο σημαντική είναι η επίδραση των δραστηριοτήτων του ανθρώπου, στη μεταβολή του αριθμού των ειδών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Γη, καλούνται να απαντήσουν πολλοί επιστήμονες που μελετούν το θέμα της βιοποικιλότητας. Η πιο αισιόδοξη υπόθεση που κάνουν οι Βιολόγοι, είναι πως την περίοδο που διανύουμε ο ρυθμός εξαφάνισης των ειδών έχει αυξηθεί από 100 εώς και 1000 φορές, περίπου, σε σύγκριση με τα επίπεδα των εξαφανίσεων που λάμβαναν χώρα πριν εμφανιστεί ο Homo sapiens. Τα αποτελέσματα αυτών των παρατηρήσεων, είναι διαφορετικά σε σχέση με τις μαζικές εξαφανίσεις του παρελθόντος. Τα πουλιά και τα θηλαστικά που άρχισαν να κυριαρχούν τον πλανήτη μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, αντιμετωπίζουν σήμερα το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν, τα επόμενα χρόνια. Ένα στα τέσσερα είδη θηλαστικών και ένα στα οκτώ είδη πουλιών αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης στο άμεσο μέλλον, διότι αναμένεται να μειωθεί ο πληθυσμός κάθε είδους στο 1/5, μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Κοραλλιογενής ύφαλοςΚάθε πληθυσμός έχει ένα ελάχιστο αριθμό ατόμων μέσω των οποίων μπορεί να διαιωνίσει το είδος του. Αυτός ο αριθμός εξαρτάται από το περιβάλλον στο οποίο ζει ο πληθυσμός και τα βιολογικά χαρακτηριστικά του είδους. Όταν ο πληθυσμός τείνει προς αυτόν τον αριθμό, υπάρχει κίνδυνος εξαφάνισης, ενώ όταν μειωθεί κάτω από αυτό το όριο, δεν μπορεί να επανακάμψει. Σήμερα η επιβίωση πολλών οργανισμών επηρεάζεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα που έχει εξαπλωθεί στα 2/3 της κατοικήσιμης επιφάνειας του πλανήτη. Ένα μεγάλο μέρος του εδάφους που δεν έχει χρησιμοποιηθεί, είναι έρημος ή αποτελείται από βράχους και πάγο, σύμφωνα με τον Lee Hannah του Διεθνή Οργανισμού Διατήρησης της Βιοποικιλότητας. Οι ειδικοί αναφέρουν πως τα ασπόνδυλα, είναι η κατηγορία των οργανισμών, που θα κυριαρχήσουν μελλοντικά στον πλανήτη. Ένα 0,1% των 1,6 εκ. γνωστών ειδών ασπονδύλων απειλούνται σήμερα. Ποσοστό πολύ χαμηλό σε σχέση με άλλους οργανισμούς ακόμα και αν εξαφανίζονται είδη ασπονδύλων που οι επιστήμονες δεν έχουν προλάβει να τα καταγράψουν.

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο κλίμα τα τελευταία χρόνια, είναι τόσο απότομες και λαμβάνουν χώρα σε χρονικό διάστημα μικρότερο, απ' ότι συνέβαιναν φυσιολογικά, με αποτέλεσμα πολλά είδη να μην μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτού του τύπου τις αλλαγές. Σύμφωνα με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΟΗΕ, πολλά είδη θα πρέπει εξαιτίας αυτών των μεταβολών να αυξήσουν το ρυθμό μετακίνησής τους κατά 10 φορές. Αρκετά από αυτά δεν μπορούν να μετακινηθούν με τέτοιους ρυθμούς, με αποτέλεσμα να μειώνεται δραστικά ο πληθυσμός τους στις επίμαχες περιοχές.

Γιατί όμως γίνετε τόσο σημαντικό θέμα η μείωση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη; Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της μείωσης για τον άνθρωπο; Σε 60 χώρες, οι αγροτικές κοινότητες, προμηθεύονται ένα μεγάλο μέρος του κρέατος, από άγρια ζώα. Η μείωση των πληθυσμών των ζώων αυτών, σε συνάρτηση με το φαινόμενο του υπερπληθυσμού της γης μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις προϋδοποιεί ο Douglas Williamson από το FAO. Η μείωση των ειδών μπορεί να συμβάλλει και στη μείωση των φαρμάκων, καθώς πολύ σημαντικά φάρμακα των ΗΠΑ είναι ενώσεις που απομονώθηκαν από μύκητες, βακτήρια και άλλα είδη οργανισμών και ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμό στηρίζεται σε τέτοιου τύπου φάρμακα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Εκτός όμως από την ανθρωποκεντρική αντιμετώπιση του θέματος, της βιοποικιλότητας, η εξαφάνιση ειδών εξαιτίας κάποιων μη προβλέψιμων καταστάσεων, έχει σαν αποτέλεσμα, στις περισσότερες περιπτώσεις, την διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας του συστήματος.

Η αποκατάσταση κάποιου άλλου τύπου ισορροπίας θα διαρκέσει κάποιο χρονικό διάστημα, στο οποίο οι αλλαγές που μπορεί να συμβούν στις σχέσεις μεταξύ των ειδών και στο ποια είδη θα επικρατήσουν, μπορεί να είναι δραματικές.