ΑνταρκτικήΤο λιώσιμο των πάγων, πριν από 125.000 χρόνια είχε ως αποτέλεσμα η επιφάνεια της θάλασσας να ανυψωθεί κατά 4 - 6 μέτρα. "Ένα τέτοιο φαινόμενο είναι πολύ πιθανό να συμβεί και στην εποχή μας." Ήταν ένα επεισόδιο που έλαβε μέρος στη μέση του καλοκαιριού στην Ανταρκτική, όπου για τελευταία φορά η θερμοκρασίες είχαν ξεπεράσει τις σημερινές". Αυτό υποστηρίζει η Μπέτε Ότο - Μπλάισνερ από το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας, στο Μπάλτερ των ΗΠΑ)."Το γεγονός ότι οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν αλλάξει κατά πολύ θα πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα", τονίζει η ερευνήτρια. Τα ερωτήματα που πρέπει να μας προβληματίζουν είναι:

Το λιώσιμο των πάγων, πριν από 125.000 χρόνια είχε ως αποτέλεσμα η επιφάνεια της θάλασσας να ανυψωθεί κατά 4 - 6 μέτρα. "Ένα τέτοιο φαινόμενο είναι πολύ πιθανό να συμβεί και στην εποχή μας." Ήταν ένα επεισόδιο που έλαβε μέρος στη μέση του καλοκαιριού στην Ανταρκτική, όπου για τελευταία φορά η θερμοκρασίες είχαν ξεπεράσει τις σημερινές". Αυτό υποστηρίζει η Μπέτε Ότο - Μπλάισνερ από το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας, στο Μπάλτερ των ΗΠΑ)."Το γεγονός ότι οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν αλλάξει κατά πολύ θα πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα", τονίζει η ερευνήτρια. Τα ερωτήματα που πρέπει να μας προβληματίζουν είναι:

- Ποια είναι κατάσταση στον αιώνα μας;
- Μπορεί να ζήσουμε σύντομα ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο;

ΑνταρκτικήΣε κάθε περίπτωση, τονίζει ο Τζόναθαν Όβερπεκ, ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα σε θέματα Φυσικής της Ατμόσφαιρας, "θα πρέπει να αναμένουμε ένα τέτοιο σενάριο, ακόμη κι αν φαντάζει εφιαλτικό. Οι έρευνες δείχνουν ότι πολλά τμήματα πάγου είναι έτοιμα να αποκοπούν νωρίτερα από ότι νομίζαμε". Ο Όβερπεκ μας θυμίζει πριν από τέσσερα χρόνια τη περίπτωση του παγόβουνου Λάρσεν - Β, όπου η επιφάνεια του ήταν μεγαλύτερη από το Σάαρλαντ δυτικά της Ανταρκτικής. Οι ερευνητές της Βρετανικής Ερευνητικής Ομάδας για την Ανταρκτική έχουν εστιάσει την προσοχή τους στη μισή Ανταρκτική και παρατηρούν ότι ανάλογες καταστάσεις μας είχαν οδηγήσει και τότε πριν από 125.000 στο λιώσιμο των πάγων. Σκοπός της έρευνάς τους είναι να μπορέσουν να υπολογίσουν χρονικά την αντοχή των παγόβουνων σύμφωνα με το καλύτερο κλιματικό μοντέλο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα χέρια τους και βρίσκεται στα εργαστήρια της Βρετανικής Ερευνητικής Ομάδας. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ελλειπτική τροχιά της Γης πριν από 130.000 χρόνια ήταν τέτοια που το νότιο τμήμα της Γης δεχόταν περισσότερη θερμότητα από το σύνηθες. Έτσι υπολογίζουν πως η μέση θερμοκρασία είχε ανέβει κατά 3 βαθμούς Κελσίου.

Ο Όβερπεκ τονίζει ότι "τότε το φαινόμενο έπληξε την Ανταρκτική. Τώρα θα πλήξει όλη την υφήλιο. Το 2100 είναι οριακό έτος αν δεν περιορίσουμε τις συνέπειες από το φαινόμενο του θερμοκηπίου". Ο ίδιος φοβάται πως κάτι τέτοιο θα συμβεί πριν το 2100. Τα μέχρι τώρα δεδομένα των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν ότι στον αιώνα μας η επιφάνεια της θάλασσας μπορεί να ανυψωθεί μέχρι και 88 εκατοστά. Κάποιοι υποστηρίζουν πως τα νέα στοιχεία που θα έρθουν στο φως στις αρχές του 2007 θα είναι δυσοίωνα. Στη Γερμανία για παράδειγμα 14.000 τετραγωνικά μέτρα στα βόρεια της χώρας, βρίσκονται στο όριο. "Αυτό σημαίνει 4% της συνολικής επιφάνειας της χώρας και 3 εκατομμύρια πολίτες", καταλήγει ο Όβερπεκ.

British Antarctic Survey
Bette L. Otto-Bliesner, Deputy Section Head, Climate Change Research Scientist
Jonathan Overpeck, Director ISPE, Professor of Geosciences