Κάρολος ΔαρβίνοςΚορυφαίοι επιστήμονες παγκοσμίως έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους απαιτώντας να διδάσκεται στα σχολεία η εξέλιξη "βασισμένη σε αποδείξεις". Μια δήλωση που υπογράφεται από 67 Διεθνείς Επιστημονικές Ακαδημίες (μεταξύ των οποίων και η Ελληνική) αναφέρει ότι "τα στοιχεία στην προέλευση της ζωής αποκρύπτονται, αμφισβητούνται, ή συγχέονται" σε μερικές σχολικές αίθουσες. Απαριθμεί τα βασικά γεγονότα στην εξέλιξη που τα "επιστημονικά στοιχεία δεν έχουν αμφισβητηθεί ποτέ". Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο σχηματισμός της γης πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια και η αρχή της ζωής τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. "Γνωρίζουμε για σχολεία σε διάφορα μέρη του κόσμου όπου τα παιδιά μαθαίνουν πως η ηλικία της Γης είναι περίπου 8.000 χρόνια", αναφέρει ο Υβ Κούερε, ο οποίος συμμετέχει στην προεδρία της Διακαδημαϊκής Επιτροπής για Διεθνή Ζητήματα, το παγκόσμιο δίκτυο των επιστημονικών ακαδημιών.

Κορυφαίοι επιστήμονες παγκοσμίως έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους απαιτώντας να διδάσκεται στα σχολεία η εξέλιξη "βασισμένη σε αποδείξεις". Μια δήλωση που υπογράφεται από 67 Διεθνείς Επιστημονικές Ακαδημίες (μεταξύ των οποίων και η Ελληνική) αναφέρει ότι "τα στοιχεία στην προέλευση της ζωής αποκρύπτονται, αμφισβητούνται, ή συγχέονται" σε μερικές σχολικές αίθουσες. Απαριθμεί τα βασικά γεγονότα στην εξέλιξη που τα "επιστημονικά στοιχεία δεν έχουν αμφισβητηθεί ποτέ". Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο σχηματισμός της γης πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια και η αρχή της ζωής τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. "Γνωρίζουμε για σχολεία σε διάφορα μέρη του κόσμου όπου τα παιδιά μαθαίνουν πως η ηλικία της Γης είναι περίπου 8.000 χρόνια", αναφέρει ο Υβ Κούερε, ο οποίος συμμετέχει στην προεδρία της Διακαδημαϊκής Επιτροπής για Διεθνή Ζητήματα, το παγκόσμιο δίκτυο των επιστημονικών ακαδημιών.

Κάρολος Δαρβίνος"Έτσι σε αυτή τη δήλωση λέμε ότι δεν μπορείτε να διδάσκετε τέτοια πράγματα στα παιδιά, είναι λανθασμένο. Η δήλωση απεικονίζει την αυξανόμενη ανησυχία εντός της επιστημονικής κοινότητας ότι τα παιδιά δεν διδάσκονται τα βασικά γεγονότα τη εξέλιξης και της φύσης της επιστημονικής έρευνας. Σε μερικές χώρες, η απλή θεωρία της εξέλιξης δεν διδάσκεται καθόλου στα σχολεία", καταλήγει.

Η δήλωση των ακαδημιών αναφέρει: "Πιέζουμε τους ιθύνοντες, τους δασκάλους, και τους γονείς για να εκπαιδεύσουμε όλα τα παιδιά στις μεθόδους και στις ανακαλύψεις της επιστήμης και για να ενθαρρύνουμε την κατανόηση της επιστήμης της φύσης. Η γνώση του φυσικού κόσμου στον οποίο ζουν, εξουσιοδοτεί τους ανθρώπους με την απαίτηση να ικανοποιηθούν οι ανθρώπινες ανάγκες και να προστατευθεί ο πλανήτης". Η δημοσιοποίησή της ανοίγει το διάλογο για το εάν το αποκαλούμενο ευφυές σχέδιο (ή ευφυής σχεδιασμός) πρέπει να διδάσκεται στα μαθήματα βιολογίας των αμερικάνικων κυρίως σχολείων. Οι υποστηρικτές του ευφυούς σχεδιασμού υποστηρίζουν ότι πολλά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του κόσμου και των έμβιων όντων είναι πολύ σύνθετα για να είναι αποτέλεσμα της φυσικής επιλογής. Αντ' αυτού, προτείνουν πως αυτά τα φαινόμενα πρέπει να έχουν σχεδιαστεί από μια ιδιαίτερα ευφυή δύναμη.

Πέρυσι, μια ομάδα γονέων μετέφερε έναν σχολικό πίνακα στο δικαστήριο του Ντόβερ, της Πενσυλβανία, για να σταματήσει η διδασκαλία τους ευφυούς σχεδιασμού στα προγράμματα φυσικών επιστημών. Ο Στηβ Φούλερ, καθηγητής της κοινωνιολογίας στο βρετανικό πανεπιστήμιο Γουόργικ, ήταν ειδικός μάρτυρας στη δίκη που υπερασπίζεται το δικαίωμα να διδάσκονται εναλλακτικές τις εξέλιξης θεωρίες. Σχετικά με τη δήλωση των ακαδημιών, είπε: "Σκέφτομαι ότι είναι αρκετά ήπια. Οι λέξεις εξελίσσονται και εξέλιξη χρησιμοποιούνται εδώ χωρίς οποιοδήποτε περιεχόμενο. Δεν λένε πραγματικά τίποτα για την εξήγηση ή τους αιτιώδεις μηχανισμούς που περιλαμβάνονται σε όλη αυτήν την εξέλιξη της ζωής που έχει εμφανιστεί κατά τη διάρκεια όλων αυτών των δισεκατομμυρίων ετών. Πραγματικά δεν αγγίζει τα ζητήματα που θα χώριζαν είτε τα σχολεία αμφισβήτησης μέσα στην εξελικτική θεωρία, είτε την εξέλιξη εναντίον του ευφυούς σχεδιασμού".

Η δήλωση στα αγγλικά (αρχείο μορφής .pdf)
Η δήλωση μεταφρασμένη στα ελληνικά
Ηλεκτρονικό Δημοψήφισμα για την ένταξη της διδασκαλίας της Εξέλιξης στο Ελληνικό Σχολείο