ΚοτοπουλάκιΗ Dolly είναι ένα πρόβατο διαφορετικό απ' όλα τα άλλα, του οποίου η δόξα επισκιάζεται από, κοτόπουλα!! H γέννηση της Dolly πριν από περίπου 3 χρόνια, αποτέλεσε την πιο συνταρακτική επιστημονική είδηση, αφού ήταν το πρώτο παράδειγμα κλωνοποίησησης ενός ενήλικου ζώου. Οι δημιουργοί της Dolly, ήταν μία επιστημονική ομάδα από το Ινστιτούτο Roslin του Eδιμβούργου, με επικεφαλείς τους Dr Ian Wilmut και Dr Ron James. Οι επιστήμονες αφαίρεσαν ένα ωάριο από ενήλικο ζώο και αντικατέστησαν το DNA του, με το DNA ενός μαστικού κυττάρου. Μετά τη μεταφορά του νέου γενετικού υλικού, εμφύτευσαν το ωάριο που προέκυψε σε ένα άλλο πρόβατο, που γέννησε τη διάσημη Dolly.

 Η Dolly είναι ένα πρόβατο διαφορετικό απ' όλα τα άλλα, του οποίου η δόξα επισκιάζεται από, κοτόπουλα!! H γέννηση της Dolly πριν από περίπου 3 χρόνια, αποτέλεσε την πιο συνταρακτική επιστημονική είδηση, αφού ήταν το πρώτο παράδειγμα κλωνοποίησησης ενός ενήλικου ζώου. Οι δημιουργοί της Dolly, ήταν μία επιστημονική ομάδα από το Ινστιτούτο Roslin του Eδιμβούργου, με επικεφαλείς τους Dr Ian Wilmut και Dr Ron James. Οι επιστήμονες αφαίρεσαν ένα ωάριο από ενήλικο ζώο και αντικατέστησαν το DNA του, με το DNA ενός μαστικού κυττάρου. Μετά τη μεταφορά του νέου γενετικού υλικού, εμφύτευσαν το ωάριο που προέκυψε σε ένα άλλο πρόβατο, που γέννησε τη διάσημη Dolly.

ΚοτοπουλάκιΜία άλλη επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτο Roslin, με επικεφαλής τη Dr. Helen Sang, προτίθεται να δημιουργήσει γενετικά τροποποιημένα κοτόπουλα, τα οποία θα παράγουν στο ασπράδι των αυγών τους, πρωτείνες με αντικαρκινική δράση. Η ομάδα αυτή, συνεργάζεται με την φαρμακευτική εταιρεία Viragen η οποία διαθέτει μια σειρά από υποψήφια αντικαρκινικά φάρμακα. Το πιο ελπιδοφόρο από όλα αυτά, είναι ένα ανθρώπινο αντίσωμα που χρησιμοποιείται στην καταπολέμηση του μελανώματος, την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Στόχος του αντισώματος αυτού είναι ένα λιπίδιο το οποίο μη φυσιολογικά, εντοπίζεται σε μεγάλες ποσότητες σε διάφορους καρκίνους, όπως μελανώματα, σαρκώματα (καρκίνος συνδετικού ιστού) και νευροβλαστώματα (καρκίνος εγκεφάλου). Έτσι λοιπόν, αυτό το αντίσωμα είναι πολύ πιθανό να είναι το πρώτο εγχείρημα. Η Dr. Sang και οι συνεργάτες της στοχεύουν να εισάγουν τα γονίδια που η εταιρεία Viragen θα τους παρέχει, στο γονιδίωμα του κοτόπουλου ώστε να παράγονται στο ασπράδι του αυγού, οι αντίστοιχες πρωτείνες με φαρμακευτική δράση. Η ομάδα σκοπεύει να προσεγγίσει το στόχο της με δύο τρόπους. Ο πρώτος θα είναι μέσω ένεσης του γονιδίου, απευθείας στον «εμβρυϊκό δίσκο» όπου βρίσκεται το μητρικό DNA του κοτόπουλου.

Η δεύτερη προσέγγιση θα είναι μίμηση της διαδικασίας κλωνοποίησης της Dolly. Πιο συγκεκριμένα, πρώτα θα αφαιρεθεί το μητρικό DNA από ένα ωάριο και στη συνέχεια θα εισαχθεί σε αυτό, DNA από άλλο κύτταρο κοτόπουλου, το οποίο όμως θα μεταφέρει το γονίδιο του επιθυμητού αντικαρκινικού φαρμάκου, του αντισώματος για παράδειγμα. Μια άλλη ιδέα είναι η προσπάθεια παραγωγής με αυτή τη μεθοδολογία ενός αντισώματος το οποίο θα εξουδετερώνει την πρωτείνη Notch-1,υπεύθυνη για την παράταση της ζωής των καρκινικών κυττάρων. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, υπάρχει η ελπίδα ότι με το τρόπο αυτό τα καρκινικά κύτταρα θα αναγκάζονται να αυτοκτονήσουν και θα θανατώνονται μέσω μιας φυσικής διαδικασίας που ονομάζεται απόπτωση. Η ιδέα αυτή δεν είναι πρωτοποριακή δεδομένου ότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις γενετικά τροποποιημένων αυγών από άλλες επιστημονικές ομάδες και εταιρείες. Αν και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, όλοι όμως συμφωνούν στο ότι πρόκειται για μια πολύ αποδοτική, γρήγορη και οικονομική μέθοδο παραγωγής φαρμάκων. Η παραγωγή ενός γραμμαρίου αντισώματος με αυτήν την μέθοδο θα στοιχίζει μόλις 10-25 σεντς, ενώ θα κόστιζε 2-20 δολλάρια εάν η προέλευση ήταν το κατσικίσιο γάλα και 100 δολλάρια εάν προερχόταν από ολόκληρα κύτταρα. Έτσι λοιπόν με αυτήν την νέα, πολύ ισχυρή και αποτελεσματική τεχνολογία, οι επιστήμονες εκσφενδονίζουν το αυγό της κότας, στο βωμό της δόξας και της επιστήμης.