Πίθηκοι μακάκοιΣύμφωνα με μελέτη ο αρσενικός μακάκος για να ζευγαρώσει θα πρέπει προηγουμένως να έχει καθαρίσει τη γούνα του θηλυκού. Ένα είδος ανταλλαγής, όπως υποστηρίζουν τα αποτελέσματα μελέτης, διαπιστώνοντας τη σύνδεση κοινωνικής προσφοράς και σεξουαλικής συνύπαρξης σε ένα είδος πρωτευόντων που δεν είναι ο άνθρωπος.

Σύμφωνα με μελέτη ο αρσενικός μακάκος για να ζευγαρώσει θα πρέπει προηγουμένως να έχει καθαρίσει τη γούνα του θηλυκού. Ένα είδος ανταλλαγής, όπως υποστηρίζουν τα αποτελέσματα μελέτης, διαπιστώνοντας τη σύνδεση κοινωνικής προσφοράς και σεξουαλικής συνύπαρξης σε ένα είδος πρωτευόντων που δεν είναι ο άνθρωπος.

Πίθηκοι μακάκοιΟ ερευνητής Michael Gumert, του Τμήματος της ψυχολογίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης, και οι συνεργάτες του έχουν δημοσιεύσει την εργασία της στην επιστημονική επιθεώρηση Animal Behaviour. "Διαπιστώσαμε πώς όσο περισσότερο ένα αρσενικό καλλωπίζει ένα θηλυκό τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχει να επιλεγεί ως ο επόμενος ερωτικός σύντροφος, ειδικότερα στην περίπτωση που τα διαθέσιμα θηλυκά είναι λίγα", αναφέρει ο Gumert. Ο καλλωπισμός στους μακάκους περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση των δοντιών και των χεριών που απομακρύνουν από τη γούνα του άλλου ζώου τους ρύπους και τα παράσιτα ενώ ταυτόχρονα παρεμβαίνει ώστε να ξεμπλέξει το τρίχωμα όπου έχουν δημιουργηθεί συσσωματώματα από τρίχες.

Αυτή η δραστηριότητα συχνά διεγείρει σεξουαλικά τους πιθήκους, ιδιαίτερα τα αρσενικά, με αποτέλεσμα πολλοί επιστήμονες να υποψιάζονται ότι εξελίχθηκε στα γνωστά ερωτικά παιχνίδια μεταξύ των ανθρώπων. Ο Gumert και οι συνεργάτες του ανέλυσαν από το 2003 ως το 2005 έναν άγριο πληθυσμό πιθήκων μακάκα που βρίσκονται στο Εθνικό Πάρκο Tanjung της Ινδονησίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μελέτησαν τη συμπεριφορά 243 αρσενικών πιθήκων που καλλώπιζαν θηλυκές, οι οποίοι κατευθύνθηκαν σε θηλυκά που ήταν δεκτικά στο ζευγάρωμα. Η διάρκεια καλλωπισμού πριν την σεξουαλική επαφή διαρκούσε από μερικά δευτερόλεπτα έως ένα ημίωρο ή περισσότερο. Μάλιστα διαπιστώθηκε πως τα θηλυκά που κατείχαν υψηλή θέση στην κοινωνία των πιθήκων μπορούσαν να αρνηθούν οποιαδήποτε πρόθεση των αρσενικών, καθώς στην περίπτωση των μακάκα απαιτείται περισσότερη προσοχή προτού να συμφωνήσουν να ζευγαρώσουν. Το πλησίασμα του αρσενικού προς το θηλυκό περιλαμβάνει φλερτ, χειρονομίες, γκριμάτσες προσώπου. "Η ανθρωπόμορφη αυτή συμπεριφορά μπορεί να περιλαμβάνει κλείσιμο του ματιού ή ένα χαμόγελο", καταλήγει ο Gumert.