Διαστημικό ξενοδοχείο - Genesis ΙΣτις 12 Ιουλίου, απογειώθηκε από ρωσική βάση ένας πύραυλος που φέρει, μεταξύ άλλων, ένα μικροσκοπικό φουσκωτό διαστημικό ξενοδοχείο που γέμισαν με μερικές κατσαρίδες και διάφορα μεξικάνικα φασόλια. Το Genesis Ι κάνει το όνειρο του Ρόμπερτ Μπίγκελου να βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική του πραγματοποίηση: ένα λειτουργικό διαστημικό ξενοδοχείο. Εννέα ώρες αργότερα, η Αεροδιαστημική Μπίγκελου ανέφερε ότι η μονάδα της είχε φουσκώσει επιτυχώς, κάνοντας τις κατσαρίδες και τα μεξικάνικα φασόλια τους πρώτους φιλοξενούμενούς που απολαμβάνουν τις ανέσεις του τεσσάρων μέτρων ξενοδοχείου με μορφή καρπουζιού, σε απόσταση 550 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της γης.

Στις 12 Ιουλίου, απογειώθηκε από ρωσική βάση ένας πύραυλος που φέρει, μεταξύ άλλων, ένα μικροσκοπικό φουσκωτό διαστημικό ξενοδοχείο που γέμισαν με μερικές κατσαρίδες και διάφορα μεξικάνικα φασόλια. Το Genesis Ι κάνει το όνειρο του Ρόμπερτ Μπίγκελου να βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική του πραγματοποίηση: ένα λειτουργικό διαστημικό ξενοδοχείο. Εννέα ώρες αργότερα, η Αεροδιαστημική Μπίγκελου ανέφερε ότι η μονάδα της είχε φουσκώσει επιτυχώς, κάνοντας τις κατσαρίδες και τα μεξικάνικα φασόλια τους πρώτους φιλοξενούμενούς που απολαμβάνουν τις ανέσεις του τεσσάρων μέτρων ξενοδοχείου με μορφή καρπουζιού, σε απόσταση 550 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της γης.

Διαστημικό ξενοδοχείο - Genesis ΙΑμερικανός ξενοδόχος και εκατομμυριούχος, ο Ρόμπερτ Μπίγκελου έχει ως στόχο να δημιουργήσουν έναν σταθμό τουλάχιστον τρεις φορές το μέγεθος του Genesis Ι, για να φιλοξενήσουν ερευνητές και παραθεριστές. Για να γίνει όμως το όνειρο του Μπίγκελου πραγματικότητα, θα πρέπει αρχικά να πεισθεί ο κόσμος πως το φουσκωτό ξενοδοχείο μπορεί να αντέξει το σκληρό περιβάλλον που υπάρχει πέρα από τη γήινη ατμόσφαιρα.

Τέτοιας μορφής κατασκευές δεν είναι νέες στον κόσμο της διαστημικής αρχιτεκτονικής. Οποιεσδήποτε υπηρεσίες στο διάστημα περιορίζονται από το μέγεθος και τη δύναμη του οχήματος εκτόξευσης. Μία κατασκευή που φουσκώνει καθώς ανεβαίνει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας επιτρέπει στους μηχανικούς να συμπιεστεί μια μεγάλη δομή σε ένα μικρό, ελαφρύ φορτίο. Το Genesis ζύγιζε περίπου 1.360 κιλά (1,36 τόνους), περίπου το μισό του μεγέθους που προκύπτει μετά την πλήρωση με αέρα. Μόλις έφθασε ψηλά, διογκώθηκε με συμπιεσμένο αέρα. Ο Μπίγκελου υπολογίζει ότι η ομάδα του θα μπορούσε να δημιουργήσει μια δομή με έναν πυρήνα όγκου 660 κυβικών μέτρων χρησιμοποιώντας μόνο δύο από τα πραγματικού μεγέθους διογκώσιμα μέρη. Ο διεθνής διαστημικός σταθμός έχει αυτήν την περίοδο κατοικήσιμο όγκο 425 κυβικών μέτρων. Υπάρχουν όμως προφανή μειονεκτήματα στο φουσκωτό ξενοδοχείο. Για ένα γιγαντιαίο μπαλόνι που επιπλέει στο διάστημα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να τρυπήσει και να καταστραφεί. Ο Κόνστανς Άνταμς και η ερευνητική του ομάδα στη NASA εξέταζαν αυτά τα προβλήματα κατά σχεδιασμό ενός μπαλονιού με την ονομασία ΤρανςΧαμπ (TransHab) προς το τέλος της δεκαετίας του '90. Η λύση που βρήκαν στηριζόταν στις τεχνολογίες που είχαν αναπτυχθεί για να κατασκευαστούν αλεξίσφαιρα γιλέκα. Υφαίνοντας μαζί στρώματα ενός συνθετικού κεραμικού υφάσματος, όπως το Κέλβαρ, ο Άνταμς και η ερευνητική του ομάδα δημιούργησαν μια δομή που θα μπορούσε να αντισταθεί σε μετεωρίτες μεγέθους 2 εκατοστών.

Το πρόγραμμα ΤρανςΧαμπ τελικά εγκαταλείφθηκε λόγω περικοπών στον προϋπολογισμό, αλλά έδωσε στον Μπίγκελου την έμπνευσή. Οι τοίχοι κατασκευής του Genesis I αποτελούνται από 40 εκατοστά υλικού βαλμένου σε στρώσεις, συμπεριλαμβανομένης και συνθετικής κεραμικής. Και πάλι ανακύπτει το ερώτημα, όπως υποστηρίζει ο Λάρι Μπελ του Διεθνούς Κέντρου Διαστημικής Αρχιτεκτονικής Σαζακάουα, του πανεπιστημίου Χιούστον, στο Τέξας: "πόσο χρονικό διάστημα θα κατορθώσει να παραμείνει εκεί ψηλά; Δείτε τα έπιπλά της αυλή σας ή την τέντα σας κ.ο.κ., για να διαπιστώσετε πώς καταστρέφονται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η υπεριώδης ακτίνα αλλοιώνει πολλές συνθετικές κατασκευές. Υπάρχει επίσης ένα άλλο θέμα για το πώς το υλικό θα ανταποκριθεί στις ανάγκες πακεταρίσματός του. Εάν διπλώνετε κάτι πολύ πυκνά και σφιχτά, διακινδυνεύετε τις επιφανειακές ίνες. Οι εσωτερικές ίνες συνθλίβονται ενώ οι εξωτερικές τεντώνονται". Παρά αυτές τις προειδοποιήσεις, τα πλεονεκτήματα του μεγαλύτερου όγκου που συσκευάζεται σε μικρότερο χώρο κάνουν τέτοιες δομές μια σοβαρή επιλογή. Το Genesis Ι πρέπει να παραμείνει σε τροχιά για αρκετά χρόνια, ώστε να ελεγχθεί πλήρως η συμπεριφορά του. Και με περισσότερη τύχη, φωτογραφικές μηχανές που βρίσκονται ενσωματωμένες στην κατασκευή θα στείλουν στιγμιότυπα από τις κατσαρίδες και τα φασόλια για να δούμε αν επέζησαν της διαδικασίας απογείωσης και πλήρωσης με αέρα. Ο Μπίγκελου έχει ξεκινήσει τα σχέδια του για έναρξη κατασκευής του Genesis ΙΙ αυτό το φθινόπωρο. Αν και δεν είναι έτοιμος να στείλει ανθρώπους, θα στέλνει τις φωτογραφίες τους: μπορείτε να στείλετε κι εσείς την εικόνα σας στο διάστημα για 295 δολάρια!!!

Bigelow Aerospace: Commercial Spacecraft and Complexes - Space Business
TransHab - Constance Adams
Sasakawa International Center for Space Architecture