Εκτύπωση
Κατηγορία: Επιστημονικές Ειδήσεις
Εμφανίσεις: 2477

Ζευγάρι χιμπαντζήδεωνΠρόκειται για την πρώτη αρχαιολογική ανασκαφή που φέρνει στο φως εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούνταν από χιμπαντζήδες και ίσως να βοηθήσει στον προσδιορισμό της χρονικής περιόδου που πρώτοι οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν αυτά τα εργαλεία

Πρόκειται για την πρώτη αρχαιολογική ανασκαφή που φέρνει στο φως εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούνταν από χιμπαντζήδες και ίσως να βοηθήσει στον προσδιορισμό της χρονικής περιόδου που πρώτοι οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν αυτά τα εργαλεία.Η παραπάνω μελέτη δημιοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science, κι έχει πραγματοποιηθεί από τους Christophe Boesche, ειδικός στα πρωτεύοντα από το Ινστιτούτο Max Planck, τμήμα εξελικτικής ανθρωπολογίας στη Γερμανία, Julio Mercader, ειδικός στην αρχαιολογία των τροπικών δασών από το πανεπιστήμιο George Washington κι άλλους συναδέλφους τους.

Ζευγάρι χιμπαντζήδεωνΗ ερευνητική ομάδα μελέτησε αρχαιολογικά δεδομένα από τους χιμπαντζήδες σε ένα απομακρυσμένο τροπικό δάσος της Δυτικής Αφρικής, όπου τα εν λόγω ζώα χρησιμοποιούσαν πέτρες και κλαδιά, ως σφυριά για να σπάσουν και να ανοίξουν διαφορετικούς τύπους καρυδιών ώστε να πάρουν την απαιτούμενη τροφή. Καθώς αυτή η δραστηριότητα επαναλαμβανόταν για πολλά χρόνια, είχε σαν αποτέλεσμα τα τσόφλια των καρυδιών και τα κομμάτια από τις πέτρες, προερχόμενα από τα χτυπήματα, να συσσωρευτούν και να σχηματίσουν έναν μικρό λοφίσκο. Οι ερευνητές ξέθαψαν τα υλικά συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 479 κομματιών πέτρας, που μάλλον προέκυψαν καθώς οι χιμπαντζήδες τις χρησιμοποιούσαν σαν αμόνια, για να σπάνε πάνω σ' αυτές τα καρύδια.

Εκτός από τη δυνατότητα να διαπιστωθούν ίχνη πολιτισμού στις κοινωνίες των αρχαιότερων χιμπαντζήδων, οι επιστήμονες θεωρούν επίσης ότι η έρευνα θα αποτελέσει αφετηρία για τη μελέτη με νέες μεθόδους, περιοχών, όπου ζούσαν παλαιότερα άλλα νεώτερα ανθρωποειδή, ή ο άνθρωπος. "Μερικά από τα κομμάτια των πετρών είναι παρόμοια με αυτά που βλέπουμε να αφήνουν πίσω τους μερικοί από πρώτους προγόνους μας, της Ανατολικής Αφρικής, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που ονομάζεται, Oldowan", λέει ο Mercader. Τα αποτελέσματα της έρευνας φανερώνουν πως υπάρχει η πιθανότητα μερικές από τις περιοχές Oldowan, να θεωρηθούν ως περιοχές στις οποίες οι κάτοικοί τους έσπαζαν καρύδια για τροφή.

Γνωρίζουμε ότι, κομμάτια πέτρινων εργαλείων χρησιμοποιήθηκαν 2.5 εκατομμύρια χρόνια πριν, αλλά τα πέτρινα εργαλεία μπορεί να είχαν χρησιμοποιηθεί από τα ανθρωποειδή πριν περίπου από 5 εκατομμύρια χρόνια, λέει η Melissa Panger, μεταξύ των συντακτών της μελέτης, που μελετά τη χρήση εργαλείων από τα πρωτεύοντα, στο πανεπιστήμιο George Washington. "Εάν αναζητήσουμε συναθροίσεις πέτρινων κομματιών, όπως εκείνα που άφησαν πίσω τους οι χιμπαντζήδες, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι αυτό σημαίνει χρήση εργαλείων, ακόμα κι αν δεν έχουμε τα εργαλεία". Μέχρι τώρα, οι αρχαιολόγοι έχουν εστιάσει στα θαμμένα πολιτιστικά υπολείμματα που άφησαν πίσω τους οι πρόγονοί μας, αλλά με την ανασκαφή της περιοχής πέτρινων εργαλείων των χιμπαντζήδων, οι επιστήμονες τώρα γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι δεν είναι τα μόνα ζώα, των οποίων η συμπεριφορά δημιουργεί περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Η ανακάλυψη αυτή, ανοίγει νεούς ορίζοντες για την αρχαιολογία και την παλαιοανθρωπολογία. Η ερευνητική προσπάθεια υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Εξελικτικής Ανθρωπολογίας, του Max-Planck, στη Γερμανία.