Εκτύπωση
Κατηγορία: Επιστημονικές Ειδήσεις
Εμφανίσεις: 3339

Απολίθωμα κρανίου Homo erectusΣε αυτό το ερώτημα προσπαθούν να δώσουν κάποια απάντηση ανθρωπολόγοι από διάφορα πανεπιστήμια του κόσμου που μελετούν σκελετούς που αντιστοιχούν πιθανότητα στο Ηomo erectus. Ένα κρανίο που βρέθηκε πρόσφατα στην Αφρική και είναι ηλικίας 1.000.000 ετών.

 

Σε αυτό το ερώτημα προσπαθούν να δώσουν κάποια απάντηση ανθρωπολόγοι από διάφορα πανεπιστήμια του κόσμου που μελετούν σκελετούς που αντιστοιχούν πιθανότητα στο Ηomo erectus. Ένα κρανίο που βρέθηκε πρόσφατα στην Αφρική και είναι ηλικίας 1.000.000 ετών, τροφοδοτεί μια συζήτηση κατά πόσο ο πληθυσμός του Ηomo erectus ήταν ενιαίος ή όχι. Το κρανίο αυτό φαίνεται να είναι παρόμοιο με αυτό που βρέθηκε στην Ασία.

Απολιθώματα του Ηomo erectus ανακαλύφθηκαν στην Ιάβα στις αρχές του 18ου αιώνα και για πολλά χρόνια θεωρούνταν το μεταβατικό εξελεκτικό στάδιο μεταξύ του Homo habilis και του Homo sapiens. Ο Ηomo erectus εμφανίστηκε πριν 1,8 εκατομμύρια χρόνια και μπορεί να είχε ζήσει πριν από 50.000 χρόνια. Από τις αρχές της δεκαετίες του 1980 όπου άρχισαν να χρησιμοποιούνται νέες τεχνικές χρονολόγησης των σκελετών πολλοί ανθρωπολόγοι υποστήριξαν τη διάσπαση του Ηomo erectus με βάση τα ευρήματα της Ευρώπης και Αφρικής σε ένα νέο είδος το H. ergaster.

''Το κρανίο που βρέθηκε πρόσφατα στην Αφρική δίνει τη δυνατότητα στους ερευνητές να συγκρίνουν τα ασιατικά και αφρικανικά απολιθώματα της ίδιας περιόδου'', αναφέρει ο Henry Gilbert του πανεπιστημίου της California, ο οποίος ανακάλυψε το κρανίο και υπερασπίζει τη θεωρία του ενιαίου Ηomo erectus. Το κρανίο βρέθηκε 140 μίλια ΒΑ της Addis Ababa της Αιθιοπίας, σε μια περιοχή πλούσια σε απολιθώματα. Είχε πολλά σημάδια που συνηγορούσαν σε θάνατο από κάποιο ζώο, πιθανόν από κάποιο λιοντάρι, το οποίο στη συνέχεια κατασπάραξε τον άνθρωπο. Οι ερευνητές καθάριζαν επί δύο χρόνια το μερικώς κατεστραμένο κρανίο για να μπορέσουν να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του.

 

Απολίθωμα κρανίου Homo erectusΜε βάση αυτά ο Tim White και οι συνεργάτες από το πανεπιστήμιο της California σύγκριναν 14 ομάδες κρανίων του Ηomo erectus και του H. ergaster και διαπίστωσαν μια ομοιομορφία όσον αφορά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των κρανίων που συνηγορούν σε έναν ομοιόμορφο πληθυσμό του Ηomo erectus. ''Παρόλα αυτά πολλοί επιστήμονες που υποστηρίζουν τη διαίρεση του Ηomo erectus αναφέρουν ότι τα στοιχεία που τους οδήγησαν σε αυτήν την υπόθεση στηρίχθηκαν στα γνωρίσματα των δοντιών, πράγμα που δε μπορεί να γίνει με το κρανίο που βρέθηκε στην Αιθιοπία, μια και λείπει η οδοντοστοιχία του'' αναφέρει ο Chris Stringer του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

Το επίμαχο θέμα παραμένει ανοιχτό μέχρι ότου συμφωνήσουν οι επιστήμονες κατά πόσο η θεωρία διαίρεσης του Ηomo erectus είναι πραγματική ή όχι, πάντως μέχρι σήμερα καμιά είδους ανακάλυψη δεν έχει δώσει σαφή στοιχεία για ερωτήματα τέτοιου τύπου.