Εκτύπωση
Κατηγορία: Επιστημονικές Ειδήσεις
Εμφανίσεις: 5336

Ένα ποντίκι μελετάειΤο σημαντικότερο διεθνές βραβείο στα μαθηματικά απονεμήθηκε σε έναν σουηδό ερευνητή για την εργασία του σχετικά με τις κυματομορφές. Ο καθηγητής Λέναρτ Κάρλεσον του Βασιλικού Τεχνολογικού Ιδρύματος στη Σουηδία έλαβε το βραβείο Abel Prize στα μαθηματικά για την εργασία του σχετικά με τις σειρές Fourier.

Το σημαντικότερο διεθνές βραβείο στα μαθηματικά απονεμήθηκε σε έναν σουηδό ερευνητή για την εργασία του σχετικά με τις κυματομορφές. Ο καθηγητής Λέναρτ Κάρλεσον του Βασιλικού Τεχνολογικού Ιδρύματος στη Σουηδία έλαβε το βραβείο Abel Prize στα μαθηματικά για την εργασία του σχετικά με τις σειρές Fourier.

Ένα ποντίκι μελετάειΣύμφωνα με αυτές, όλα τα γεγονότα από τη ταλάντωση των χορδών του βιολιού έως τη διάδοση της θερμότητας μέσω μίας μεταλλικής μπάρας μπορούν να προσεγγιστούν ως αθροίσματα απλών κυματομορφών, που παράγουν ημιτονοειδή και συνημιτονοειδή κύματα. Αυτή η παρατήρηση ώθησε τον κλάδο των μαθηματικών που είναι γνωστός ως αρμονική ανάλυση. Ο Κάρλεσον έλυσε επίσης το "πρόβλημα της κορώνας", το οποίο μελετά τις δομές που εμφανίζονται γύρω από έναν δίσκο, όταν ο δίσκος είναι αόρατος. Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η κορώνα του ήλιου που φαίνεται κατά τη διάρκεια της έκλειψης, όταν αυτός κρύβεται από το φεγγάρι.

Το βραβείο, που απονέμεται από τη Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων, περιγράφεται συχνά ως βραβείο "Νομπέλ" για τα μαθηματικά. Οι κανονισμοί του βραβείου λένε ότι η εργασία πρέπει να έχει ως στόχο να κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών και των νέων για τα μαθηματικά . Μέχρι τώρα, όλοι οι νικητές του βραβείου βρίσκονταν στην 7η δεκαετία της ζωής τους.

The Abel Prize
Norwegian Academy of Science and Letters
Royal Institute of Technology
Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία - Hellenic Mathematical Society