Kι ενώ η 12η Μαΐου πλησιάζει, κι όλοι οι άνθρωποι ετοιμάζονται να γιορτάσουν τις Μητέρες τους, τα στοιχεία της UNICEF είναι συγκλονιστικά. Και αφορούν μητέρες οι οποίες έχουν πεθάνει ή έχουν μείνει ανάπηρες κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού
Kι ενώ η 12η Μαΐου πλησιάζει, κι όλοι οι άνθρωποι ετοιμάζονται να γιορτάσουν τις Μητέρες τους, τα στοιχεία της UNICEF είναι συγκλονιστικά. Και αφορούν μητέρες οι οποίες έχουν πεθάνει ή έχουν μείνει ανάπηρες κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού. Σύμφωνα με τη UNICEF "σε όλο τον κόσμο 515.000 γυναίκες εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Ενώ στο βιομηχανικό κόσμο σχεδόν όλοι οι τοκετοί γίνονται με ιατρική παρακολούθηση στο αναπτυσσόμενο κόσμο γίνονται μόνο οι μισές. Σε περιοχές όπως η Νότια της Σαχάρας Αφρική (252.000 θάνατοι ετήσια) μια γυναίκα έχει 1 στις 13 πιθανότητες να πεθάνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της γέννας ενώ ο αντίστοιχος κίνδυνος για τις βιομηχανικές χώρες είναι 1 στις 4.100. Σε κάθε γυναίκα που πεθαίνει αντιστοιχούν ακόμη 30 που αντιμετωπίζουν τραυματισμούς, μολύνσεις και αναπηρίες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Αυτό ανεβάζει τον αριθμό των μητέρων που υποφέρουν στα 15 εκατομμύρια τον χρόνο".
Επίσης παρουσιάζεται αναλυτικός πίνακας με τη παγκόσμια μητρική θνησιμότητα, ανά περιοχή. Επίσης συγκλονιστικά είναι και τα στοιχεία που αφορούν τις νεαρές μητέρες. "Επιπλέον, 15 εκατομμύρια κορίτσια 15 - 19 ετών γίνονται μητέρες κάθε χρόνο. Οι έγκυες έφηβες έχουν αυξημένες πιθανότητες πρόωρου τοκετού, αποβολής και γέννησης θνησιγενούς βρέφους ενώ έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες από τις γυναίκες άνω των 20 ετών να πεθάνουν από περιγεννητικές αιτίες. Η παροχή φροντίδας από εξειδικευμένο προσωπικό κατά τον τοκετό έχει παρουσιάσει αύξηση σε όλες τις αναπτυσσόμενες περιοχές, αλλά σε ορισμένες χώρες και σε όλη την Νότια της Σαχάρας Αφρική, όπου παρουσιάζονται τα υψηλότερα επίπεδα μητρικής θνησιμότητας υπήρξε ασήμαντη πρόοδος.
"Γνωρίζοντας τη ύψιστη σημασία και προσφορά της Μητέρας, η UNICEF υπενθυμίζει τα "τέσσερα βασικά βήματα που είναι απαραίτητα για την προώθηση των φιλικών προς τις μητέρες κοινωνιών:
- Να θεωρείται η πρόσβαση σε βασική γυναικολογική φροντίδα ως ανθρώπινο δικαίωμα
- Ενθάρρυνση ενός ευρύτερου κυβερνητικού ρόλου για την ασφαλή μητρότητα μέσω νομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων και βιώσιμες επενδύσεις ώστε να εξασφαλιστεί η καλή διατροφή, ιατρική φροντίδα και εκπαίδευση των κοριτσιών, των εφήβων και των γυναικών
- Ίδρυση υπηρεσιών υγείας φιλικών προς τις μητέρες που παρέχουν ποιοτική φροντίδα, σε προσιτό κόστος
- Δημιουργία κοινωνιών που επιτρέπουν το σχεδιασμό ασφαλούς και προγραμματισμένης εγκυμοσύνης όπως επίσης την εξασφάλιση ιατρικής φροντίδας, μεταφοράς και οικονομικής βοήθειας για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν επείγοντα γυναικολογικά περιστατικά"
Η προσφορά της UNICEF, και σε αυτό τον τομέα πολύ σημαντική, καθώς "δαπανά περίπου το 1/3 του προϋπολογισμού της για προγράμματα παιδικής και μητρικής φροντίδας ανάμεσα στα οποία η εκπαίδευση γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και μαιών, η εκπαίδευση γυναικών σε θέματα υγείας και διατροφής, η δημιουργία και βελτίωση κέντρων προγεννητικού και μεταγεννητικού ελέγχου, η προώθηση του μητρικού θηλασμού και ο οικογενειακός προγραμματισμός που μπορεί να μειώσει σημαντικά τους θανάτους μητέρων".
Oλόκληρη η έκθεση σε αρχείο pdf 48σελ. 2,12Mb (στην Αγγλική γλώσσα)
Τα τελευταία στοιχεία για τη Μητρική Θνησιμότητα (από τη διεθνή ιστοσελίδα της UNICEF), ενημέρωση 25 Φεβ. 2009.