Ο "γεωθερμικός κλιματισμός" μπορεί να παρέχει θέρμανση το χειμώνα (και μάλιστα χωρίς πετρέλαιο), δροσιά το καλοκαίρι και ζεστό νερό χρήσης. Η λειτουργία του στηρίζεται στο απλό γεγονός ότι, λίγα μέτρα κάτω από το έδαφος, ό,τι καιρό κι αν κάνει έξω, υπάρχει σταθερή θερμοκρασία περίπου 15 βαθμών. Μια εγκατάσταση γεωθερμικού κλιματισμού ξεκινά από έναν εναλλάκτη θερμότητας, δηλαδή σωλήνες που τοποθετούνται στο έδαφος, αλλά και σε ένα πηγάδι ή στη θάλασσα! Οι σωλήνες μπορεί να είναι ανοικτοί (οπότε παίρνουν και επιστρέφουν νερό στον υδροφόρο ορίζοντα), ή κλειστοί, (οπότε περιέχουν κάποιο ρευστό που κυκλοφορεί σε αυτούς).
Στη συνέχεια, το ρευστό αυτό περνά από μια "αντλία θερμότητας. Η συσκευή αυτή, που έχει περίπου το μέγεθος ενός πλυντήριου, λειτουργεί με μια μικρή ποσότητα ηλεκτρισμού και μεταβάλλει τη θερμοκρασία του ρευστού ώστε να είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει και να αποδώσει ζέστη ή δροσιά μέσα στο σπίτι – όλες τις εποχές του χρόνου.
Οι ειδικοί του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) σημειώνουν: "Η θερμότητα από γεωθερμικά ρευστά είναι σημαντικά φθηνότερη από εκείνη που παράγεται από την καύση πετρελαίου θέρμανσης, ακόμη και από εκείνη που παράγεται από την καύση φυσικού αερίου. Αλλά και τα περιβαλλοντικά οφέλη είναι σημαντικά, αφού αποφεύγεται η έκλυση διοξείδιου του άνθρακα και άλλων αέριων ρύπων".
Ποιοι είναι οι οικονομικοί όροι της εγκατάστασης ενός συστήματος γεωθερμικού κλιματισμού;
- Εάν το σύστημα συνδεθεί με το νερό του υδροφόρου ορίζοντα, τότε το κόστος εγκατάστασης υπερβαίνει κατά 20-30% μια συμβατική εγκατάσταση κλιματισμού. Μέσα σε δύο περίπου χρόνια, όμως, η οικονομία από τα καύσιμα και το ηλεκτρικό θα έχει ήδη καλύψει αυτό το επιπλέον κόστος.
- Εάν ο γεωθερμικός κλιματισμός γίνει με κάθετους σωλήνες (για παράδειγμα, 2 με 3 γεωτρήσεις διαμέτρου 30 εκατοστών και βάθους γύρω στα 80 μέτρα αρκούν για ένα διώροφο), τότε το κόστος εγκατάστασης είναι 50 – 60% παραπάνω και ο χρόνος απόσβεσης 3–4 χρόνια.
- Εάν υπάρχει χώρος, οι σωλήνες μπορούν να στρωθούν οριζόντια σε βάθος 1,5 – 1,8 μέτρα κάτω από το έδαφος, οπότε το κόστος είναι 30-40% παραπάνω και η απόσβεση γίνεται σε περίπου τρία χρόνια.
Δυο άλλα ονόματα για το ίδιο σύστημα είναι "αβαθής γεωθερμία" ή "γεωθερμικές αντλίες θερμότητας". "Αντίθετα με την Ελλάδα, όπου σαφώς έχουμε μείνει πίσω, σε άλλα μέρη ο γεωθερμικός κλιματισμός θεωρείται δεδομένος", εξηγεί ο Δρ. Κων/νος Καρύτσας, υπεύθυνος του τμήματος γεωθερμίας του ΚΑΠΕ. "Δεν ρωτούν εάν τον εγκαταστήσουν ή όχι. Μαζί με τα θεμέλια ενός σπιτιού, φροντίζουν και για τη γεώτρηση. Συστήματα με οριζόντιους σωλήνες τοποθετούνται κάτω από γήπεδα ή δρόμους. Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι κατά κάποιο τρόπο εμπορικής φύσης, αφού υπάρχουν λίγες εξειδικευμένες εταιρίες με έμπειρο προσωπικό. Νομίζω όμως ότι έχει φτάσει ο καιρός αυτό να αλλάξει".
Τμήμα Γεωθερμίας του ΚΑΠΕ
Greenpeace
Σύνδεσμος Ελληνικών Γραφείων Μελετών