Λειτουργίες εγκεφάλουΗ μη συχνή κατανάλωση νερού, μπορεί να σας κάνει πιο ευαίσθητους στον πόνο, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ο Αυστραλιανός ειδικός για τον πόνο, Δρ. Μάικλ Φάρελ, του Ινστιτούτου Howard Florey Institute, στη Μελβούρνη και η ερευνητική του ομάδα παρουσιάζουν τα συμπεράσματά τους στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences. "Αυτό είναι μια άλλη απόδειξη της ποικιλίας των αποκρίσεών μας στον πόνο", λέει.

Η μη συχνή κατανάλωση νερού, μπορεί να σας κάνει πιο ευαίσθητους στον πόνο, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ο Αυστραλιανός ειδικός για τον πόνο, Δρ. Μάικλ Φάρελ, του Ινστιτούτου Howard Florey Institute, στη Μελβούρνη και η ερευνητική του ομάδα παρουσιάζουν τα συμπεράσματά τους στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences. "Αυτό είναι μια άλλη απόδειξη της ποικιλίας των αποκρίσεών μας στον πόνο", λέει.

Λειτουργίες εγκεφάλουΚαι συμπληρώνει: "σε αυτήν την ιδιαίτερη περίπτωση μια ήπια διαταραχή των επιπέδων των ηλεκτρολυτών, που είναι βασικοί για το αίσθημα τη δίψας, είναι αρκετή για να τροποποιηθεί η απόκριση στον πόνο". Ο Φάρελ κι η ερευνητική του ομάδα μελέτησαν τη σχέση μεταξύ της δίψας και του πόνου σε 10 ανθρώπους. Στους συμμετέχοντες στη μελέτη, ασκήθηκε πίεση στους αντίχειρές τους για να προκληθεί ήπιος πόνος ενώ ταυτόχρονα οι ερευνητές τους χορηγούσαν αλατούχες ενώσεις, ώστε να υποκινήσουν τη δίψα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ανιχνευτή PET (Positron Emission Tomography - Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων) για να μετρήσουν τη ροή αίματος στους εγκεφάλους πριν και μετά τη χορήγηση των αλατούχων ενώσεων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι άνθρωποι που ήταν διψασμένοι αισθάνονταν περισσότερο πόνο. Δύο περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού, που δεν ενεργοποιούνταν με κάποιο άλλο ερέθισμα, έδιναν σήμα γεγονός που θεωρείται ένδειξη για τη σύνδεση των δύο αισθήσεων. Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν αν ο πόνος είχε επιπτώσεις στα επίπεδα της δίψας, αλλά ο Φάρελ λέει ότι αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει επειδή οι συμμετέχοντες δεν ήταν πολύ διψασμένοι εκ των προτέρων κι οποιαδήποτε μείωση ήταν δύσκολο να μετρηθεί. Και συμπληρώνει: "η ερευνητική μας ομάδα έχει σκεφτεί πως πιθανόν να υπάρχουν κυκλώματα στον εγκέφαλο που επιτρέπουν στη μια αίσθηση να διαμορφώνει την άλλη, γεγονός σημαντικό από την άποψη της επιβίωσης. Η πείνα, η δίψα, η κούραση και ο πόνος, παραδείγματος χάριν, δεν μπορούν να συμβούν ταυτοχρόνως, και για αυτό είναι σημαντικό για το σώμα μας να δώσει κάποια προτεραιότητα. Φαίνεται πως ο πόνος προηγείται, καθώς είναι σημαντικότερος στην επιβίωση από την ήπια δίψα. Η αίσθηση με τις αμεσότερες επιπτώσεις στην επιβίωση ωθείται στην πρώτη γραμμή της προσοχής μας", καταλήγει ο Φάρελ. Επομένως να καταναλώνουμε περισσότερο νερό, προκειμένου να πονάμε λιγότερο; Ο Φάρελ λέει πως θα ήταν σοφό, άνθρωποι που είναι έτοιμοι να υποστούν μια επίπονη εμπειρία να πιουν εκ των προτέρων περισσότερο νερό. Κι επισημαίνει: "στοιχεία από διαφορετικούς τύπους μελετών υποστηρίζουν αυτήν την σχέση μεταξύ του πόσιμου νερού και του πόνου".

Έτσι προκύπτει αβίαστα και το άλλο ερώτημα: θα μπορούσαν οι άνθρωποι να χρησιμοποιήσουν σκόπιμα την αφυδάτωση προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τον πόνο, π.χ. μέσω των βασανιστηρίων; "Όχι απαραιτήτως" μας ενημερώνει ο Φάρελ. Και συνεχίζει: "υποψιαζόμαστε πως εάν αφυδατωθούμε αρκετά, η αίσθηση της δίψας θα αποκτούσε προτεραιότητα και ο πόνος θα γινόταν λιγότερος παρά περισσότερος". Προηγούμενες μελέτες σε αρουραίους έχουν δείξει ότι η ήπια δίψα κάνει τα ζώα να αισθάνονται περισσότερο πόνο αλλά η αυστηρή αφυδάτωση εξασθενίζει τον πόνο. Κι αυτό έχει νόημα από την άποψη της επιβίωσης: εάν ήμασταν πολύ αφυδατωμένοι θα προσπαθούσαμε να καταστείλουμε τον πόνο γιατί ο οργανισμός μας δραστηριοποιείται προς την αναζήτηση του νερού. Βέβαια οι ερευνητές, επισημαίνουν και τους ηθικούς περιορισμούς της μελέτης τους: ήταν πολύ δύσκολο οι συμμετέχοντες της μελέτης, που ήδη είχαν περάσει τρεις ώρες στο τραπέζι, να εξεταστούν εάν η πόση προκαλούσε μείωση του πόνου. "Έχουν αυτήν την πλαστική μάσκα που συγκρατεί σφιχτά το κεφάλι τους και τα δύο μπράτσα τους απλωμένα, ένα από αυτά με υπερτονικό διάλυμα που καταλήγει σε μία φλέβα και στο άλλο χορηγούνται ραδιενεργά ισότοπα. Θα ήταν ανυπόφορο. Ακόμη και η δοκιμή για το αν η αφυδάτωση θα εξασθενούσε τον πόνο θα ήταν ομοίως ηθικά ακατανόητη", καταλήγει.

Research shows brain’s ability to overcome pain and thirst
Howard Florey Institute
Proceedings of the National Academy of Sciences