Καρκίνος του εγκεφάλουΈνα πειραματικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του εγκεφάλου έδωσε ικανοποιητικά και πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε προκαταρκτικές μελέτες, στο ινστιτούτο Jonsson Cancer Center του Πανεπιστημίου UCLA. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer Research της προηγούμενης εβδομάδας

Ένα πειραματικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του εγκεφάλου έδωσε ικανοποιητικά και πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε προκαταρκτικές μελέτες, στο ινστιτούτο Jonsson Cancer Center του Πανεπιστημίου UCLA. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer Research της προηγούμενης εβδομάδας. Το εμβόλιο, που στην αρχή μελετήθηκε για χρήση στην πρόληψη εμφάνισης όγκων, εμπόδισε εντελώς την εμφάνιση όγκων στον εγκέφαλο σε ποντίκια στο εργαστήριο. Αντιθέτως, όλα τα ποντίκια που δεν είχαν πάρει το εμβόλιο ανέπτυξαν ''επιθετικούς'' όγκους του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό το ποσοστό 100% είναι πολύ ενθαρρυντικό. Ωστόσο επειδή δεν είναι γνωστό ποιοί έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης τέτοιων όγκων έτσι ώστε να τους χορηγηθεί το εμβόλιο, το επόμενο βήμα είναι να δουν αν το εμβόλιο μπορεί να εφαρμοστεί σαν θεραπευτική αγωγή σε άτομα που ήδη έχουν εμφανίσει όγκους στον εγκέφαλο.Καρκίνος του εγκεφάλου

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αποτελεσματικές θεραπείες των όγκων του εγκεφάλου, καθώς κάθε χρόνο εμφανίζονται χιλιάδες τέτοιοι ασθενείς στους οποίους παρατηρείται σχεδόν 100% θνησιμότητα. Οι ασθενείς με τους πιο επιθετικούς καρκίνους δεν ζουν περισσότερο από 2 χρόνια ακόμα και μετά από χειρουργείο, χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες. Παρόλο τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του εμβολίου θα χρειαστούν αρκετά χρόνια πριν να δοκιμαστεί και να εφαρμοστεί στον άνθρωπο.

Το εμβόλιο είναι σχεδιασμένο να επιταχύνει την απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στον καρκίνο του εγκεφάλου με το να εκθέσει σε αυτόν τα αντιγόνα ή συγκεκριμένες πρωτεΐνες που παράγει ο εγκεφαλικός όγκος. Κάθε όγκος παράγει αρκετά αντιγόνα που μπορεί να αναγνωριστούν από το ανοσοποιητικό σύστημα. Παρόλο που το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αναγνωρίσει και να ''επιτεθεί'' σε βακτήρια, ιούς και όγκους, δεν αναγνωρίζει όλα τα αντιγόνα των όγκων του εγκεφάλου. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει αυτά τα αντιγόνα μπορεί να κάνει λάθος και να θεωρήσει τα καρκινικά κύτταρα σαν κανονικά και να μην τους ''επιτεθεί''. Αντίθετα αν τα αναγνωρίσει θα αναγνωρίσει και τα καρκινικά κύτταρα και θα τους επιτεθεί μέχρι να τα εξαφανίσει.

Για να κάνουν το εμβόλιο οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα αντιγόνο το οποίο είναι γνωστό ότι αναγνωρίζετε από το ανοσοποιητικό σύστημα. Το αντιγόνο κλωνοποιήθηκε σε ένα γνωστό είδος βακτηρίου, το Listeria monocytogenes, το οποίο τροποποιήθηκε έτσι ώστε να μην προκαλεί καμιά ασθένεια. Τα βακτήρια λοιπόν χρησιμοποιήθηκαν σαν φορείς του συγκεκριμένου αντιγόνου. Το ανοσοποιητικό σύστημα γνωρίζει να αμύνεται απέναντι στα βακτήρια. Χρησιμοποιώντας τα σαν φορείς του αντιγόνου των καρκινικών όγκων, ο οργανισμός μαθαίνει να αναγνωρίζει και να αμύνεται και εναντίον των αντιγόνων αυτών. Ένα πρόβλημα για τα αντιγόνα αυτά είναι ότι οι διάφοροι καρκινικοί όγκοι παράγουν διάφορα αντιγόνα.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτό δεν μειώνει τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει το εμβόλιο μια και η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος για ένα είδος αντιγόνου έχει βρεθεί ότι δημιουργεί μια κατάσταση συναγερμού για όλα τα παρόμοια αντιγόνα. Έτσι πιστεύουν ότι ενεργοποιώντας τον οργανισμό εναντίον ενός αντιγόνου θα καταφέρουν να προκαλέσουν τον αμυντικό μηχανισμό απέναντι σε πολλά παρόμοια αντιγόνα που προκαλούν καρκινικούς όγκους.

Οι επιστήμονες εργάζονται τώρα στο να κατασκευάσουν τροποποιημένα βακτήρια του είδους Listeria τα οποία να είναι εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο.