ΑποτσίγαραΤα επιθέματα και οι μαστίχες νικοτίνης, που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα, ίσως να είναι επικίνδυνα για την υγεία. Το παραπάνω αναφέρεται σε μια μελέτη που παρουσιάστηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Chemical Society

 

Τα επιθέματα και οι μαστίχες νικοτίνης, που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα, ίσως να είναι επικίνδυνα για την υγεία. Το παραπάνω αναφέρεται σε μια μελέτη που παρουσιάστηκε στη επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Chemical Society, στο τεύχος του Μαρτίου, το οποίο εκδίδεται από την Ένωση Χημικών Αμερικής, την μεγαλύτερη επιστημονική ένωση στον κόσμο. Κοινώς είναι γνωστό ότι τα επιθέματα και οι μαστίχες νικοτίνης είναι ασφαλή και απλά προσφέρουν στον οργανισμό νικοτίνη για να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα του στερητικού συνδρόμου από την έλλειψή της.

ΑποτσίγαραΩστόσο ερευνητές από το ινστιτούτο The Scripps Research Institute, ανέφεραν για πρώτη φορά ότι ένα παράγωγο από τη διάσπαση της νικοτίνης, το οποίο ονομάζεται νορνικοτίνη, έχει την ικανότητα να αλληλεπιδρά σε ευρύ φάσμα χημικών αντιδράσεων στο σώμα και αυτή η αλληλεπίδραση έχει τη δυνατότητα να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία του ατόμου. Η μελέτη αναφέρει ότι όσοι παίρνουν φάρμακα -ενώ καπνίζουν ή χρησιμοποιούν επιθέματα και μαστίχες νικοτίνης- ίσως να είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω των αλληλεπιδράσεων των φαρμάκων. Η νορνικοτίνη μπορεί να αλλοιώσει τα φάρμακα και να τα κάνει να εκδηλώσουν τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει το καθένα.

Επίσης επειδή τα επιθέματα και οι μαστίχες νικοτίνης διαφέρουν στο ποσοστό της νικοτίνης που περιέχουν, αυτοί που συνεχίζουν να καπνίζουν, ενώ χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα, θέτουν τον ευατό τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο, μια και οι ποσότητες της νικοτίνης είναι ακόμα μεγαλύτερες. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα είναι προκαταρτικά και περιορισμένα σε συμπεράσματα εργαστηρίου. Η νορνικοτίνη εξετάζεται αναλυτικά για να διευκρινιστούν οι συγκεκριμένες δράσεις της στα ζώα και στους ανθρώπους αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμα διαθέσιμα.

Η μελέτη αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι ένα παράγωγο της νικοτίνης μπορεί να επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία ενός καπνιστή. Μέχρι σήμερα ήταν γνωστές οι επιπτώσεις της νικοτίνης όμως τίποτα δεν είχε γίνει γνωστό για μεταβολίτες αυτής και δράσεις τους. Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται να προσθέσουν άλλο ένα επικίνδυνο συστατικό στον καπνό εκτός από τη νικοτίνη, αναφέρει μία από τους συγγραφείς της επιστημονικής εργασίας, η Kim D. Janda. Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι η νικοτίνη έχει εθιστική δράση στους καπνιστές. Η νορνικοτίνη, ένα επίσης φυσικό συστατικό του καπνού, πιστευόταν ότι είχε πολύ μικρότερο ρόλο στον εθισμό. Καθώς οι ερευνητές έψαχναν να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τον εθισμό στη νικοτίνη πήραν μια αναλυτική χημική σύσταση της διάσπασης της νικοτίνης. Βρήκαν ότι η νορνικοτίνη δεν είναι μια ''αθώα'' παράγωγη ουσία. Αντίθετα λειτουργεί ως καταλύτης σε σημαντικές αντιδράσεις που παίζουν σπουδαίο ρόλο στην παραγωγή ουσιών για τη ρύθμιση των λειτουργίών του σώματος, αντιδράσεις στις οποίες η ίδια η νικοτίνη δεν έχει καμιά ανάμειξη.

Τα αποτελέσματα ήταν απρόσμενα μια και μέχρι σήμερα υπήρχε η θεωρία ότι με τις συνθήκες που επικρατούν στο σώμα, μόνο συγκεκριμένα ένζυμα μπορούν να καταλύσουν αυτές τις αντιδράσεις και η νορνικοτίνη δεν είναι καν ένζυμο. Η ουσία αυτή, που διαφέρει μόνο κατά ένα άτομο άνθρακα από τη νικοτίνη, είναι το πρώτο παράδειγμα ενός μεταβολίτη που δρα σαν καταλύτης σε χημικές αντιδράσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές.Οι ερευνητές έδειξαν ότι η νορνικοτίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει σε πολλές σημαντικές χημικές αντιδράσεις ακόμα και στη μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια. Η διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης έχει κατηγορηθεί ότι συμμετέχει σε ένα μεγάλο εύρος ασθενειών.

Επίσης προσδιόρισαν συγκεκριμένες φαρμακευτικές θεραπείες, που περιλαμβάνουν στεροειδή και αντιβιοτικά, στις οποίες τα φάρμακα αυτά αλληλεπιδρούν με τη νορνικοτίνη. Αυτή η αλληλεπίδραση των φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Οι έρευνες αυτήν την περίοδο προσπαθούν να προσδιορίσουν ποιά συγκεκριμένα φάρμακα μπορεί να είναι επικίνδυνα για τους καπνιστές ή γιαυτούς που παίρνουν παράγωγα νικοτίνης όπως τα επιθέματα και οι μαστίχες νικοτίνης. Πως η συγκεκριμένη ουσία λειτουργεί στον οργανισμό και τι επιδράσεις έχει στην υγεία είναι άγνωστο μέχρι σήμερα. Ωστόσο η ικανότητα της να καταλύει αντιδράσεις στο εργαστήριο δημιουργεί σημαντικά ερωτηματικά για την δράση της και πρέπει να μελετηθεί στο σύνολο των αρνητικών συνεπειών του καπνού.

Αυτοί που θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα θα πρέπει να το ξανασκεφτούν πριν χρησιμοποιήσουν μεθόδους που εμπεριέχουν νικοτίνη. Παρόλα αυτά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι πολύ λίγες οι μέθοδοι απεξάρτησης από το κάπνισμα που δεν χρησιμοποιούν νικοτίνη ενώ αντίθετα οι περισσότερες κάνουν χρήση έστω και μικρών ποσοτήτων νικοτίνης.