Περίγραμμα ανατομίας ανθρώπινου κρανίου-εγκεφάλουΕρευνητές στην California υποστηρίζουν ότι μια σταγόνα τεχνητού ιδρώτα μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ερωτική διάθεση. Έχουν διασπιστώσει, ότι μια εμπορική συνθετική φερομόνη τριπλασιάζει τη σεξουαλική επιτυχία των γυναικών. Η ψυχολόγος Norma McCoy και η συνεργάτις της Lisa Pitino

 

 

Ερευνητές στην California υποστηρίζουν ότι μια σταγόνα τεχνητού ιδρώτα μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ερωτική διάθεση. Έχουν διασπιστώσει, ότι μια εμπορική συνθετική φερομόνη τριπλασιάζει τη σεξουαλική επιτυχία των γυναικών. Η ψυχολόγος Norma McCoy και η συνεργάτις της Lisa Pitino, από το Πανεπιστήμιο του San Francisco, βρήκαν σε μια έρευνα τους με 36 γυναίκες, ότι η σεξουαλική επιτυχία των γυναικών που είχαν προσθέσει ένα σεξουαλικό χημικό στο άρωμά τους, ήταν 3 φορές υψηλότερη από τις γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει την εικονική ουσία. H McCoy πιστεύει ότι το πρόσθετο που είναι γνωστό μόνο με την ονομασία Φερομόνη Αθηνά 10:13, κάνει τις γυναίκες περισσότερο ελκυστικές στους άντρες. Επίσης αποκλείει την άλλη εξήγηση, ότι δηλαδή η φερομόνη αυξάνει τη σεξουαλική ορμή των γυναικών, και αυτό γιατί ο ρυθμός αυνανισμού στις γυναίκες αυτές δεν παρουσίασε αύξηση.

H Joan Friebely από το Πανεπιστήμιο του Harvard, η οποία μελετά την επίδραση της ίδιας φερομόνης σε γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση, θεωρεί ότι τα στοιχεία της έρευνας της McCoy είναι εντυπωσιακά και απίστευτα. Αλλοι ειδικοί λένε ότι είναι δύσκολο να ερμηνευτεί πλήρως το πείραμα, εώς ότου αποκαλυφθεί πλήρως, η σύνθεση της συγκεκριμένης φερομόνης, στοιχείο που προς το παρόν παραμέναι κρυφό.

Περίγραμμα ανατομίας ανθρώπινου κρανίου-εγκεφάλουΟι φερομόνες είναι χημικές ουσίες και εκκρίνονται από τα ζώα γαι να προκαλέσουν σεξουαλικό ενδιαφέρον. Είναι πολύ σημαντικές στη συμπεριφορά του ζευγαρώματος σε διάφορα έντομα, ενώ η παρουσία τους έχει πιστοποιηθεί σε ποντίκια και χάμστερς. Οι φερομόνες των θηλαστικών φαίνεται ότι συνδέονται με πρωτεϊνικούς υποδοχείς που εντοπίζονται στη μύτη. Ωστόσο, ο ρόλος των φερομονών στους ανθρώπους παραμένει αμφιλεγόμενος, παρά τις επιδράσεις τους που έχουν αναφερθεί σε εμμηνορροιακούς κύκλους στις γυναίκες και σε αντανακλαστικά στους άντρες. Μια συνάδελφος της McCoy, η Winnifred Cutler, ίδρυσε ένα Ινστιτούτο που ερευνά, μελετά τις ανθρώπινες φερομόνες, και τις πουλάει σε συνθετικές εκδόσεις. Το 1998 οι δύο προαναφερθείσες επιστήμονες, συνέγραψαν μια εργασία για άλλη μια μυστική φερομόνη, την 10x, η οποία λέγεται ότι αυξάνει την σεξουαλική επιτυχία των αντρών (Archives of Sexual Behavior, vol 20, p 463). Aλλά η McCoy ισχυρίζεται ότι η νέα μελέτη είναι επιστημονικώς και οικονομικώς ανεξάρτητη από την Cutler, η οποία απλώς της προμήθευσε τα δείγματα.

Η McCoy στην έρευνά της ζήτησε από 36 υγιείς ετερόφυλες γυναίκες να καταγράψουν τη συχνότητα της φυσιολογικής τους σεξουαλικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των προσεγγίσεων που δέχτηκαν από άντρες, φιλιά, συνουσία, και αυνανισμό, για 2 εβδομάδες. Έπειτα, για 6 εβδομάδες, σε 17 γυναίκες δόθηκε η φερομόνη για να την αναμείξουν με το άρωμά τους, ενώ στις υπόλοιπες το υποκατάστατο. Η επιλογή ήταν τυχαία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 74% των γυναικών που χρησιμοποίησαν τη φερομόνη παρουσίασαν αύξηση σε 3 ή περισσότερες σεξουαλικές τους δραστηριότητες και η αύξηση στη συνουσία ήταν ένα από τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αντιθέτως, μόνο το 23% των γυναικών που χρησιμοποίησαν το υποκατάστατο ανέφεραν αύξηση σε 3 ή περισσότερες δραστηριότητες, και η αύξηση αυτή αφορούσε περισσότερο συνηθισμένες δραστηριότητες, όπως ραντεβού.

Αλλοι ερευνητές βέβαια εμφανίζονται λιγότερο εντυπωσιασμένοι. O George Preti από το Κέντρο Monell Chemical Senses, στην Φιλαδέλφεια, παραμένει επιφυλακτικός απέναντι σ'αυτό το μυστηριώδες χημικό. Το 1980, ο Preti και η Cutler γράψανε μαζί μια εργασία για τις ισχυρές βιολογικές επιδράσεις των φερομονών που βρίσκονται στον ιδρώτα, αλλά δεν είναι πεπεισμένος ότι η Cutler έχει καταφέρει να απομονώσει το κρίσιμο συστατικό. Επίσης διατηρεί επιφυλάξεις για τη δοσολογία και φοβάται ότι μεγάλες δόσεις θα προκαλούν δυσφορία. Η Cutler ισχυρίζεται ότι θα αποκαλύψει τη χημική σύσταση της φερομόνης, όταν της χορηγηθεί η πατέντα της, η οποία εκκρεμεί εδώ και 10 χρόνια. Επίσης τονίζει ότι η φερομόνη δεν χρησιμοποιείται σαν φάρμακο, αλλά σαν καλλυντικό.

Ακόμη προσθέτει ότι αν μια γυναίκα δέχεται περισσότερη στοργή, έχει περισσότερα ραντεβού και της εκφράζεται περισσότερη αγάπη, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα την ενδιαφέρει σε ποιόν υποδοχέα δεσμεύεται η εν λόγω φερομόνη.