Παιδί και δασκάλαΕρευνητές από την Ολλανδία θεωρούν ότι θα μπορέσουν να βρουν ένα αίτιο για τον αυτισμό για περισσότερο από το ένα τρίτο των περιπτώσεων. Ο αυτισμός δεν είναι πλήρως κατανοητός και θεωρείται ότι υπάρχει μια ποικιλία παραγόντων που τον προκαλούν. Αποτελεί μια αναπτυξιακή ανωμαλία που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το άτομο επικοινωνεί με τους άλλους

 

 

Ερευνητές από την Ολλανδία θεωρούν ότι θα μπορέσουν να βρουν ένα αίτιο για τον αυτισμό για περισσότερο από το ένα τρίτο των περιπτώσεων. Ο αυτισμός δεν είναι πλήρως κατανοητός και θεωρείται ότι υπάρχει μια ποικιλία παραγόντων που τον προκαλούν. Αποτελεί μια αναπτυξιακή ανωμαλία που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το άτομο επικοινωνεί με τους άλλους. Μπορεί να περιλαμβάνει σοβαρώς αδυναμίες στη γλώσσα και στην κοινωνική συμπεριφορά, καθυστερημένη ανάπτυξη, και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Η ανωμαλία αυτή επηρεάζει τρεις φορές περισσότερα τα αγόρια παρά κορίτσια.

 

Παιδί και δασκάλαΤα μέχρι τώρα δεδομένα συγκλίνουν προς την άποψη, ότι η εξέλιξη του αυτισμού θα μπορούσε να εξηγηθεί, ως συνδυασμός μιας γενετικής προδιάθεσης και ενός βλαβερού εξωτερικού παράγοντα νωρίς κατά τη νηπιακή ηλικία. Οι 25 αυτιστικοί ενήλικες που εξετάστηκαν στην Ολλανδία είχαν όλοι διανοητική καθυστέρηση. Πραγματοποιήθηκε πλήρης ιατρική εξέταση, που συμπεριλάμβανε αναλύσεις, στα μάτια, τα αυτιά και το λαιμό, εγκεφαλογράφημα, μελέτη μεταβολικών ανωμαλιών και πλήρης γενετική ανάλυση. Σαφείς και συγκεκριμένες αιτίες για τον αυτισμό βρέθηκαν σε 5 από τους ασθενείς.Αυτές συμπεριλάμβαναν εμβρυϊκό σύνδρομο λόγω κατανάλωσης αλκοόλ από τη μητέρα κατά την κύηση, μεταγεννητικές ανωμαλίες, προβλήματα με την χοληστερόλη και γενετικές ανεπάρκειες.

Πιθανές αιτίες βρέθηκαν και σε άλλους 4 από τους ασθενείς. Σε έναν απο αυτούς εντοπίστηκαν τα χαρακτηριστικά βλάβης που προκλήθηκε από εξωτερικό παράγοντα, παρόλο που η μητέρα αρνήθηκε ότι έχει χρησιμοποιήσει βλαβερά φάρμακα, αλκοόλ ή ναρκωτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Οι ερευνητές από το τμήμα της Παιδιατρικής στο νοσοκομείο Emma Children's Hospital στο Άμστερνταμ, θεωρούν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, να επικεντρώνεται στους γενετικούς παράγοντες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του αυτισμού, ενώ για αναμφισβήτητα στοιχεία χρειάζονται, μελέτες σε μεγάλες οικογένειες. Η επικεφαλής της έρευνας Dr Clara van Karnebek θεωρεί ότι τα ευρήματα της έρευνας είναι σημαντικά γιατί αφορούν ένα μεγάλο ποσοστό των εξετασθέντων ασθενών- έναν στους τρεις.

Ωστόσο ειδικοί στη Μ.Βρετανία ισχυρίζονται ότι τα ευρήματα της προαναφερθείσας έρευνας δεν μπορούν να γενικευτούν σε ολόκληρο τον αυτιστικό πληθυσμό επειδή συγκεντρώνονται σε ένα μικρό δείγμα σοβαρώς πασχόντων αυτιστικών ενηλίκων. Ο David Potter, από την National Autistics Society, δήλωσε ότι καλύτερη ενημέρωση για τα αίτια του αυτισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερες θεραπευτικές αγωγές, και ορθότερη συμβουλευτική σε γονείς για πιθανούς κινδύνους στα παιδιά τους. Πρόσθεσε ότι η μελέτη στην Ολλανδία ήταν μικρή και εκλεκτική και ότι δεν προσέφερε νέα σημαντικά στοιχεία που να ισχύουν για το σύνολο των αυτιστικών.

Βέβαια εκφράστηκε και μια άλλη άποψη από τον Dr Anthony Bailey επιστήμονα στο Institute of Psychiatry του Λονδίνου, ο οποίος είπε ότι οι περισσότεροι ερευνητές εκτιμούν ότι ένα σαφές αίτιο για τον αυτισμό μπορεί να εντοπιστεί μόνο σε ένα 10% των περιπτώσεων, και ότι η μελέτη αυτή πιθανώς να αναφέρεται σε ένα μεγαλύτερο ποσοστό αφού αναφέρεται σε μια συγκεκεριμένη ομάδα πασχόντων.

Η παραπάνω έρευνα έχει δημοσιευτεί, στην επιστημονική επιθεώρηση, Journal of Medical Genetics.

NAAR

Autism Research Institute