Ομοίωμα κρανίου και τεχνητής οδοντοστοιχίαςΗ νέα τεχνολογία "Eικονικών Στομάτων", αποτέλεσμα της συνεργασίας Οδοντιατρικής και Εφαρμοσμένης Αεροδιαστημικής Μηχανικής, θα βοηθήσει τους Ορθοδοντικούς και τους Οδοντιάτρους να προσδιορίσουν επακριβώς την μετακίνηση των δοντιών.

Η νέα τεχνολογία "Eικονικών Στομάτων", αποτέλεσμα της συνεργασίας Οδοντιατρικής και Εφαρμοσμένης Αεροδιαστημικής Μηχανικής, θα βοηθήσει τους Ορθοδοντικούς και τους Οδοντιάτρους να προσδιορίσουν επακριβώς την μετακίνηση των δοντιών, να πετύχουν με μεγάλη ακρίβεια τον σχεδιασμό και την ταχεία κατασκευή, αποκατάστση και αντικατάσταση των δοντιών.

Ομοίωμα κρανίου και τεχνητής οδοντοστοιχίαςΕμπειρογνώμονες της Εφαρμοσμένης Αεροδιαστημικής Μηχανικής, του Ερευνητικού Ιδρύματος Τεχνολογίας της Γεωργίας (Georgia Tech Research Institute) συνεργάστηκαν με τον Oδοντίατρο Dr. Randy Muecke και τον Ορθοδοντικό Dr. David Leever για να ενισχύσουν την κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, Τεχνολογία DentAART Ιnc. Οι Oδοντίατροι για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, χρειάζοταν έναν ακριβές και ανατομικό κατασκεύασμα, για να μπορούν να αποτυπώνουν τη θέση και τη μορφή των δοντιών, των ασθενών τους. Το DentAART αποτυπώνει επακριβώς, αυτή την ανατομική σχέση και δημιουργώντας πλήρη περιγραφή των δοντιών. Οι Muecke και Leever έφεραν το DentAART στους Ερευνητές του GTRI για να επιβεβαιώσουν τη μαθηματική απόδειξη του Leever, για την συγκεκριμένη τεχνολογία. Κατόπιν συνεργάστηκαν με το GTRI για να αναπτύξουν μια ψηφιακή έκδοση του DentAART. Ο Jeffrey J. Sitterle, σημαντικότατος επιστήμονας του GTRI και ειδικός στα συστήματα ευαισθησίας και προσομοίωσης υπολογιστών, καθοδήγησε τις προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης.

Αυτός και οι άλλοι ειδικοί του GTRI επέκτειναν την ιδέα περαιτέρω και κατόρθωσαν να αναπτύξουν την υπολογιστική υποστήριξη της μεθόδου και επιπλέον να κατασκευάσουν ένα σύστημα για πολλαπλές εφαρμογές. Οι μετρήσεις που γίνονται με τουλάχιστον τρεις ακτίνες-Χ υψηλής ευκρίνειας ή με Αυτοματοποιημένη Ανίχνευση Τομογραφίας (Computerized T tomography) μεταφέρονται σε έναν ισχυρό υπολογιστή. Το εξειδικευμένο λογισμικό παράγει με μεγάλη ακρίβεια, τρισδιάστατη ψηφιακή εικόνα του στόματος ενός ασθενή. Με βάση αυτήν την εικόνα, οι Οδοντίατροι μπορούν να σχεδιάσουν ένα πλήρες πρόγραμμα θεραπείας, για να ξέρουν ακριβώς πώς πρέπει να εργαστούν ώστε να αποκαταστήσουν τα δόντια. Η χρήση αυτής της ενισχυμένης τεχνολογίας, για την οποία το GTRI επιδιώκει διάφορα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, θα επιτρέψει στους Οδοντιάτρους, τους Ορθοδοντικούς, τους τεχνικούς και τα οδοντικά εργαστήρια να σχεδιάσουν και να δοκιμάσουν εικονικές θεραπείες, σε κάποιον υπολογιστή. Αυτό θα οδηγήσει σε ακριβείς θεραπείες, που ταιριάζουν σωστά με την πρώτη φορά, και οδηγούν τους ασθενείς εκτός ''καρέκλας'', σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η GTRI υπέγραψε συμφωνία χορήγησης αδειών με την DentAART Inc.,στις 14 Φεβρουαρίου 2002, για το μάρκετινγκ και τη βελτίωση της τεχνολογίας. Έτσι θα βοηθήσουν τους Οδοντιάτρους και τους Παθολόγους που εργάζονται με το ανθρώπινο πρόσωπο, να "αποτυπώσουν με ακρίβεια την ανατομία ενός ασθενή, παράγοντας τις απαραίτητες διαγνωστικές πληροφορίες, τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν για το καλό του ασθενή", λέει ο Muecke. Η συνεργασία με το GTRI μπορεί να οδηγήσει στην επανάσταση της Οδοντιατρικής, πρόσθεσε. "Είναι συναρπαστικό, επειδή η ίδια γνώση που χρησιμοποιείται για πολλά χρόνια σε άλλα πεδία της επιστήμης και της βιομηχανίας, να εφαρμόζεται τώρα και στην Οδοντιατρική. Η προσέγγιση είναι πολύ συναρπαστική και ήδη έχει παραγάγει μερικές σημαντικές καινοτομίες."

Με βάση τον ενθουσιασμό που δημιουργήθηκε από το Πρόγραμμα του ''Εικονικού Στόματος'', το GTRI προώθησε το Dental Technology Center (γνωστό ως DenTeC) τον Ιούλιο του 2001 με τον Sitterle να ηγείται της προσπάθεια. Έξι ικανότατα μέλη συμπεριλαμβάνονται ήδη, και τα σχέδια είναι εν εξελίξει, ώστε να προσκαλέσουν επιπλέον ερευνητές να συμμετάσχουν. Το Κέντρο, επικεντρώνεται σε τέσσερις περιοχές έρευνας: υλικά, προηγμένες εφαρμογές  κατασκευής, αυτοματοποίηση διαδικασιών και σύστημα ελέγχου ηλεκτρονικών συστημάτων. Ένα άλλο εργαλείο που βρίσκεται υπό κατασκευή, είναι ένας πολυφασματικός αισθητήρας που μπορεί να ανιχνεύσει τον στοματικό καρκίνο. Η ερευνητική ομάδα του Sitterle, έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει ισχυρότερα, λεπτότερα και πιό αθόρυβα οδοντικά όργανα, και τις πιο εργονομικές οδοντικές καρέκλες.

Δανειζόμενοι ένα τμήμα της Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας, για την βελτίωση της Οδοντιατρικής, όχι μόνο θα καταστήσει τους επαγγελματίες αποδοτικότερους, αλλά ίσως κατορθώσει να εξασφαλίσει ''ένα ταξίδι στον οδοντίατρο περισσότερο προσιτό για τους ανθρώπους'', λέει ο Sitterle.