Πρόσωπο φτιαγμένο από φρούτα και λαχανικάΌλοι έχουμε αισθανθεί άσχημα, όταν δεν μπορούμε να θυμηθούμε με σαφήνεια κάποιον που μας αναγνωρίζει. Φανταστείτε πόσο άβολη είναι η ζωή ενός ανθρώπου που δεν μπορεί να αναγνωρίσει άτομο με μόνο στοιχείο το πρόσωπό του, ακόμη και αν είναι στενός φίλος ή συγγενής. Τα πρώτα αποτελέσματα από πρόσφατη έρευνα αναφέρουν πως το 2% του γενικού πληθυσμού μπορεί να αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, γνωστό ως προσωπαγνωσία ή τύφλωση προσώπου. Η αναπτυσσόμενη προσωπαγνωσία, κατά την οποία ένα άτομο εμφανίζει τύφλωση προσώπου από τη γέννησή του, ήταν εξαιρετικά σπάνια. Η πρώτη περίπτωση, στην πραγματικότητα εντοπίστηκε το 1976. Αλλά οι επιστήμονες της γνωστικής νευρολογίας Μπράντλεϊ Ντούσεν του πανεπιστημιακού Κολεγίου Λονδίνο και Κεν Νακαγιάμα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ αναφέρουν πως η κατάσταση ίσως είναι πιο κοινή από ότι πιστεύαμε.

Όλοι έχουμε αισθανθεί άσχημα, όταν δεν μπορούμε να θυμηθούμε με σαφήνεια κάποιον που μας αναγνωρίζει. Φανταστείτε πόσο άβολη είναι η ζωή ενός ανθρώπου που δεν μπορεί να αναγνωρίσει άτομο με μόνο στοιχείο το πρόσωπό του, ακόμη και αν είναι στενός φίλος ή συγγενής. Τα πρώτα αποτελέσματα από πρόσφατη έρευνα αναφέρουν πως το 2% του γενικού πληθυσμού μπορεί να αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, γνωστό ως προσωπαγνωσία ή τύφλωση προσώπου. Η αναπτυσσόμενη προσωπαγνωσία, κατά την οποία ένα άτομο εμφανίζει τύφλωση προσώπου από τη γέννησή του, ήταν εξαιρετικά σπάνια. Η πρώτη περίπτωση, στην πραγματικότητα εντοπίστηκε το 1976. Αλλά οι επιστήμονες της γνωστικής νευρολογίας Μπράντλεϊ Ντούσεν του πανεπιστημιακού Κολεγίου Λονδίνο και Κεν Νακαγιάμα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ αναφέρουν πως η κατάσταση ίσως είναι πιο κοινή από ότι πιστεύαμε.

Πρόσωπο φτιαγμένο από φρούτα και λαχανικάΟι Ντούσεν και Νακαγιάμα αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο για να μετρήσουν την επικράτηση του όρου. Βρήκαν υποκείμενα για σύνολο ψυχολογικών δοκιμασιών, συμπεριλαμβανομένης on-line έρευνας αναγνώρισης προσώπου. Σε περίπου 1600 συμμετέχοντες δόθηκε στην αρχή ένας σχετικά εύκολος στόχος. Παρατήρησαν το πρόσωπο ενός ατόμου με εικόνες που αναβόσβηναν στην οθόνη για 3 δευτερόλεπτα, κατόπιν τους έδειξαν τρεις επιπλέον φωτογραφίες, μία από το προηγούμενο πρόσωπο και δύο από άλλους ανθρώπους, ζητώντας τους να επιλέξουν το πρόσωπο που είχαν δει πριν. Ακολούθησαν δυσκολότερες δοκιμασίες, στις οποίες οι συμμετέχοντες έπρεπε να αναγνωρίσουν περισσότερα πρόσωπα και μετά ακολούθησαν εικόνες των ίδιων ατόμων αλλά σε διαφορετικές θέσεις και με διαφορετικό φωτισμό.

Οι ερευνητές ανήγγειλαν σε ένα δελτίο τύπου (στην επιστημονική επιθεώρηση Science) αυτή τη εβδομάδα ότι το 2% των υποκειμένων τους είχε αρκετά σοβαρά προβλήματα σχετικά με την τύφλωση του προσώπου με αποτέλεσμα να επηρεάζονται ενδεχομένως οι καθημερινές τους ζωές. "Μερικοί άνθρωποι γίνονται κοινωνικά απομονωμένοι, ενώ μερικοί ζουν εξαιρετικά πειθαρχημένες ζωές, προκειμένου να αποφύγουν κάποια απροσδόκητη συνάντηση. Είναι ένας παραμελημένος όρος", λέει ο Ντούσεν. Οι ερευνητές λένε πως διαθέτουν ορισμένα δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η προσωπαγνωσία μπορεί να συμβεί και σε οικογένειες, αλλά η νευρολογική αιτία παραμένει ασαφής. "Για πολλά χρόνια, η προσωπαγνωσία ήταν σπάνια κατάσταση, ενώ μερικοί ερευνητές αμφέβαλαν ακόμη και για την ύπαρξή της", αναφέρει η Μάρθα Φαρά, γνωστική επιστήμονας νευρολογίας στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας στη Φιλαδέλφεια. "Τώρα αποδεικνύεται πως ένα τμήμα του υγιούς πληθυσμού έχει προσωπαγνωσία". Καταλήγοντας οι επιστήμονες αναφέρουν το φαινόμενο καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου καθώς φαίνεται πως αυτοί οι άνθρωποι διαθέτουν προφανώς άθικτες περιοχές αναγνώρισης προσώπου στον εγκέφαλό τους.

Dr. Bradley C. Duchaine, Institute of Cognitive Neuroscience
Ken Nakayama, Edgar Pierce Professor of Psychology
Face blindness research
Prosopagnosia Researchers
Prosopagnosia Information Page: National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS)