Tο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ηφαιστειολόγοι, δεν είναι η πρόβλεψη του χρονικού διαστήματος, μέσα στο οποίο ένα ηφαίστειο θα εκδηλώσει δραστηριότητα. Η πρόβλεψη της χρονικής στιγμής κατά την οποία θα γίνει η έκρηξη είναι σχετικά εύκολη. Το θέμα που καλούνται να βρουν την λύση του, οι επιστήμονες, αφορά τον εντοπισμό περιοχών, που πιθανόν θα πληγούν
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ηφαιστειολόγοι, δεν είναι η πρόβλεψη του χρονικού διαστήματος, μέσα στο οποίο ένα ηφαίστειο θα εκδηλώσει δραστηριότητα. Η πρόβλεψη της χρονικής στιγμής κατά την οποία θα γίνει η έκρηξη είναι σχετικά εύκολη. Το θέμα που καλούνται να βρουν την λύση του, οι επιστήμονες, αφορά τον εντοπισμό περιοχών, που πιθανόν θα πληγούν. Αυτές στις οποίες θα φτάσουν οι καπνοί, η τέφρα και οι πέτρες από την έκρηξη.
Μία πολυμελής ομάδα από επιστήμονες (όπως ο Καθηγητής Γεωλογίας Michael Sheridan, ο Ηφαιστειολόγος Shan de Silva- Πρόεδρος του Τμήματος Διαστημικών Σπουδών, του Πανεπιστημίου της Βόρειας Ντακότα-) διαφόρων ειδικοτήτων, έχει σαν σκοπό να λύσει τον παραπάνω γρίφο. Η έρευνα περιλαμβάνει έναν συνδυασμό μαθηματικών μοντέλων, γεωλογικής προσομοίωσης, υπολογιστικής υποστήριξης, εικονικής πραγματικότητας. Τρισδιάστατες προσομοιώσεις τριών ενεργών ηφαιστείων του Μεξικού, έχουν δημιουργηθεί, συμπεριλαμβανομένου και του πιο ενεργού, του Colima, το οποίο βρίσκεται περίπου 300 μίλια δυτικά της Πόλης του Μεξικού.
Οι λεπτομερείς προσομοιώσεις των ηφαιστείων Colima, Popocatepetl, τα οποία θεωρούνται το πιο επικίνδυνα ηφαίστεια, και του Pico de Orizaba, του πιό υψηλού ηφαιστείου της Βόρειας Αμερικής, θα δώσουν στους επιστήμονες και στο ευρύ κοινό, πληροφορίες σχετικά με το που μπορεί να κινηθούν η λάβα, οι βράχοι, και η λάσπη, κατά τη διάρκεια μίας έκρηξης. Η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί, σε πολλά άλλα ηφαίστεια, ανά τον κόσμο και προτίθεται να βοηθήσει τους δημόσιους φορείς να αποφασίσουν ποιές περιοχές να εκκενώσουν και ποιοί είναι οι καλύτεροι δρόμοι διαφυγής που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες. Οι ερευνητές ευελπιστούν να παρέχουν πληροφόρηση, σε πραγματικό χρόνο, μέσω διαδικτύου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους ανθρώπους, κάνοντας έναν "κλικ", πάνω σε κάποιο εικονικό χάρτη, να διαπιστώσουν εάν ο δρόμος που ακολουθούν ή το σπίτι τους κινδυνεύει από καταστροφή.
Ο Ηφαιστειολόγος Shan de Silva, υποστηρίζει ότι "είναι ένας κοινός στόχος μεταξύ όλων των ερευνητών που σχετίζονται με τα ηφαίστεια, να αναπτυχθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα προειδοποίησης". Και συνεχίζει: "η τεχνολογία θα κατορθώσει να δώσει στους ανθρώπους μία πρώτη ιδέα'', αλλά προειδοποιεί, ότι τα στοιχεία ''πρέπει να ερμηνευθούν σωστά από τον κάτοχό τους. Εάν δεν ξέρετε τι σας λέει το μοντέλο, διατρέχετε τον κίνδυνο να το χρησιμοποιήσετε λανθασμένα. Η χρησιμότητα των μοντέλων, έγκειται στο γεγονός ότι δίνουν μία γενικότερη ιδέα σχετικά με τον κίνδυνο των ηφαιστείων".
Το συγκεκριμένο Ερευνητικό Πρόγραμμα, αποτελεί συνεργασία διαφόρων Ερευνητικών Ινστιτούτων του Μεξικού, και του Αμερικάνικου, Geological Survey, έχει επιχορηγηθεί, για τρία χρόνια, με $1,9 εκατομμύρια από το National Science Foundation's Information Technology Research Program.