Περικεφαλαία πολεμιστήΊσως δεν είχαν πάντα τις πιό εγκάρδιες των σχέσεων, όμως οι λαοί των Βρετανών και των Γερμανών φαίνεται να έχουν περισσότερα κοινά, από ότι θεωρούσαν μέχρι σήμερα. Ανάλυση της γενετικής σύνθεσης του σημερινού βρετανικού πληθυσμού προτείνει ότι σχεδόν όλοι οι άγγλοι κατάγονται από Σάξονες εισβολείς που κυριαρχούσαν σε μία διζωνική κοινωνία, με υποταγμένους τους γηγενείς Βρετανούς. Η ανάλυση ενισχύει τη θεωρία πως οι αγγλοσάξονες εισβολείς, αν και σχετικά λίγοι σε αριθμό, κατάφεραν να κυριαρχήσουν σε ολόκληρη τη χώρα καθιερώνοντας ένα σύστημα κοινωνικού διαχωρισμού, παρόμοιο με το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, στο οποίο οι ντόπιοι έγιναν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Ίσως δεν είχαν πάντα τις πιό εγκάρδιες των σχέσεων, όμως οι λαοί των Βρετανών και των Γερμανών φαίνεται να έχουν περισσότερα κοινά, από ότι θεωρούσαν μέχρι σήμερα. Ανάλυση της γενετικής σύνθεσης του σημερινού βρετανικού πληθυσμού προτείνει ότι σχεδόν όλοι οι άγγλοι κατάγονται από Σάξονες εισβολείς που κυριαρχούσαν σε μία διζωνική κοινωνία, με υποταγμένους τους γηγενείς Βρετανούς. Η ανάλυση ενισχύει τη θεωρία πως οι αγγλοσάξονες εισβολείς, αν και σχετικά λίγοι σε αριθμό, κατάφεραν να κυριαρχήσουν σε ολόκληρη τη χώρα καθιερώνοντας ένα σύστημα κοινωνικού διαχωρισμού, παρόμοιο με το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, στο οποίο οι ντόπιοι έγιναν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Περικεφαλαία πολεμιστήΗ ιδέα ότι οι σύγχρονοι Άγγλοι είναι γερμανικής καταγωγής δεν είναι νέα. Προηγούμενες γενετικές μελέτες είχαν προτείνει πως περισσότερο από των 50% των άγγλων διαθέτουν Υ χρωμοσώματα (το χρωμόσωμα που κληροδοτείται αμετάβλητο από τον πατέρα στο γιο) που είναι σχεδόν ίδια με εκείνα των Γερμανών και την γηγενών Δανών.

Όμως υπάρχει ένα πρόβλημα στην εξήγηση πώς οι αγγλοσάξονες κατόρθωσαν να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν με τόσο μεγάλη επιτυχία στη Μεγάλη Βρετανία, περίπου 300 χρόνια μετά την εισβολή τους κατά τον πέμπτο αιώνα. Απλές μαθηματικές αναλύσεις αποκαλύπτουν ότι αυτό το επίπεδο αναπαραγωγής θα απαιτούσε μία ομάδα εισβολής μεγαλύτερη από 500.000 ανθρώπους ικανή να αντιμετωπίσει τα δύο εκατομμύρια Βρετανών που ζούσαν τότε στο νησί. Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο μιας τέτοιας μαζικής εισροής προσφύγων.

Αυτό το παράδοξο εξαλείφεται εάν θεωρήσουμε μία κοινωνία στην οποία οι εισβολείς κατόρθωσαν να αναρριχηθούν στην κορυφή της εξουσίας, όπου μπόρεσαν να αναπαραχθούν με μεγαλύτερη επιτυχία. Σύμφωνα με υπολογιστικό μοντέλο, "κάπου μεταξύ 10.000 και 200.000 εισβολείς θα ήταν αρκετοί για να επιφέρουν αλλαγές στον γηγενή βρετανικό πληθυσμό. Οι αγγλοσάξονες μπορεί να είχαν αναγκάσει τους γηγενείς Βρετανούς να γίνουν δούλοι, απολαμβάνοντας τον κρατικό πλούτο, κι εξασφαλίζοντας καλύτερη υγεία για τον εαυτό τους κι επομένως αναπαραγωγική επιτυχία", αναφέρει ο Μαρκ Τόμας του πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνο, επικεφαλής της μελέτης η οποία παρουσιάζεται στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B.

Αν οι εισβολείς είχαν 1.8 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα αναπαραγωγικής επιτυχίας, θα αρκούσαν μόνο πέντε γενεές, ή 175 χρόνια ώστε το γερμανικό χρωμόσωμα Υ να επεκταθεί στο 50% του συνολικού πληθυσμού. Ένα κοινωνικό σύστημα όπως το απαρτχάιντ, "θα εξηγούσε καλύτερα τα δεδομένα", υποστηρίζει ο Τόμας. Και συνεχίζει: "ιστορικά ντοκουμέντα, παραδείγματος χάριν, αναφέρουν πως το επίδομα που λάμβανε η οικογένεια ενός δολοφονημένου αγγλοσάξονα ήταν πολύ υψηλότερο από εκείνο για έναν νεκρό Βρετανό. Θα μπορούσε πιθανόν να είχε συμβεί μαζική σφαγή ή μαζικός βιασμός, όμως αυτές οι εξηγήσεις περισσότερο ταιριάζουν σε κινηματογραφικές ταινίες. Ακόμη και σήμερα μπορούμε να δούμε σημάδια της εισβολής: παρατηρήστε τη γλώσσα που μιλάμε - είναι γερμανική. Είμαστε φαινομενικά Γερμανοί", καταλήγει ο Τόμας.

Η υπεροχή της μειονότητας των γερμανών επιδρομέων εξηγείται ως αποτέλεσμα της εκπαίδευσής τους για να είναι εισβολείς. Υπάρχουν, εντούτοις, ορισμένες περιοχές της Μεγάλης Βρετανίας που φαίνεται πως παρέμειναν για πάντα βρετανικές. "Αν και το μεγαλύτερο ποσοστό των βρετανικών Υ χρωμοσωμάτων έχουν σημαντικές ομοιότητες με τα γερμανικά, και τα δύο είναι εμφανώς διαφορετικά από εκείνα των σύγχρονων Ουαλλών. Οι διαφορές παραμένουν", καταλήγει ο Τόμας.

Evidence for an apartheid - like social structure in early Anglo - Saxon England
The Anglo - Saxons
The Anglo Saxon Chronicle
The history of Anglo - Saxon England