Σύννεφα στον ουρανόΕάν η προοπτική της κακοκαιρίας σας δημιουργεί άγχος και παρακολουθείτε με μανία τις προγνωστικές προβλέψεις ενώ η καρδιά σας χτυπά έντονα, το κεφάλι σας γυρίζει και ιδρώνουν οι πατούσες σας, ίσως πάσχετε από σοβαρή καιροφοβία υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι. Στην πρώτη έρευνα που έγινε ποτέ για αυτή τη διαταραχή, αμερικάνοι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι είναι κάτι περισσότερο από μία "βροντοφοβία" ή ήπια ανησυχία για τους ανεμοστρόβιλους ή τους τυφώνες. Υπολογίζουν ότι ένας στους πέντε ανθρώπους θα μπορούσε να πάσχει από καιροφοβία. Οι σοβαρά πάσχοντες καιροφοβικοί είναι σε απόλυτο πανικό όταν σκέφτονται θύελλες και δεν μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά έως ότου καθαρίσει ο καιρός.

Εάν η προοπτική της κακοκαιρίας σας δημιουργεί άγχος και παρακολουθείτε με μανία τις προγνωστικές προβλέψεις ενώ η καρδιά σας χτυπά έντονα, το κεφάλι σας γυρίζει και ιδρώνουν οι πατούσες σας, ίσως πάσχετε από σοβαρή καιροφοβία υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι. Στην πρώτη έρευνα που έγινε ποτέ για αυτή τη διαταραχή, αμερικάνοι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι είναι κάτι περισσότερο από μία "βροντοφοβία" ή ήπια ανησυχία για τους ανεμοστρόβιλους ή τους τυφώνες. Υπολογίζουν ότι ένας στους πέντε ανθρώπους θα μπορούσε να πάσχει από καιροφοβία. Οι σοβαρά πάσχοντες καιροφοβικοί είναι σε απόλυτο πανικό όταν σκέφτονται θύελλες και δεν μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά έως ότου καθαρίσει ο καιρός.

Σύννεφα στον ουρανό"Είναι πολύ φοβισμένοι ακόμα και αν η πρόβλεψη για κακοκαιρία είναι μακροπρόθεσμη. Δεν πρόκειται για την κανονική, αναμενόμενη ανησυχία που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι σε μία επικείμενη θύελλα προκειμένου να προετοιμαστούν. Είναι πραγματικά πολύ φοβισμένοι", καταλήγει ο καθηγητής ψυχολογίας Τζον Γουέστφελντ, του πανεπιστημίου της Αϊόβα.

Ο Γουέστφελντ και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν στην τρέχουσα έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης Bulletin of the American Meteorological Society τα αποτελέσματα μελέτης τους σε 139 ανθρώπους, για τα συμπτώματα της σοβαρής καιροφοβίας. Ένα τέταρτο των ανθρώπων που μελετήθηκαν για το πώς αντέδρασαν σε καιρικές προβλέψεις για κακοκαιρία, εμφάνισαν αρκετά συμπτώματα ώστε να χαρακτηριστούν ηπίως φοβικοί. Μεταξύ των συμπτωμάτων περιλαμβάνονται ίλιγγος, δυσκολία αναπνοής, ναυτία, ταχυκαρδία, συναισθήματα πανικού, ιδρώτας, αίσθημα αδυναμίας, διαρκής έλεγχος των καιρικών προβλέψεων από την τηλεόραση, ανικανότητα στον ύπνο ή το φαγητό και αλλαγές στο ημερήσιο πρόγραμμα με φόντο την επικείμενη κακοκαιρία. Συνολικά, το 76% των υποκειμένων της μελέτης εμφάνισε περιστασιακά διάφορα συμπτώματα. "Πραγματικά δεν ξέρω πόσο εκτεταμένη είναι αυτή η μορφή φοβίας. Είναι όμως σαφές ότι υπάρχει", καταλήγει το Γουέστφελντ.

"Πιθανώς υπάρχουν αρκετά εκατομμύρια ανθρώπων που εμφανίζουν αυτή τη φοβία", καταλήγει ο Ζέους Φλόρες δημιουργός της Ένωσης Στορμφόβια (Θυελλοφοβία) και θυελλοφοβικός ο ίδιος. Προσθέτει μάλιστα πως "στις περισσότερες περιπτώσεις οι άνθρωποι καταφέρνουν να κρύβουν το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να το εξετάσουν. Συχνά τα οικογενειακά μέλη πιθανώς να έχουν κάποια ένδειξη, όχι όμως οι φίλοι και οι συνάδελφοι". Ο σοβαρά καιροφοβικός μπορεί να αισθανθεί έναν έντονο φόβο κατά τη διάρκεια των περιόδων θυέλλης και να μετακινηθεί από την περιοχή του. "Στην περίπτωσή μου θα κοιμόμουν μέσα σε ένα ντουλάπι τη νύχτα με έναν χάρτη και ένα φακό για να καταγράψω τη θύελλα", καταλήγει ο Φλόρες. Ο Φλόρες συμμετείχε σε ένα πειραματικό πρόγραμμα θεραπείας της φοβίας θυέλλης, που δημιούργησε ο Γουέστφελντ τη δεκαετία του '90. Το πρόγραμμα βασίζεται σε εκείνους που θεραπεύουν τους ανθρώπους με φοβίες. Στην ομάδα των ψυχολόγων συμμετείχε κι ένας μετεωρολόγος που ενημέρωσε αναλυτικότερα τους πάσχοντες για τις θύελλες, ώστε να γνωρίζουν τι είναι αυτό ακριβώς που φοβούνται και να μάθουν τρόπος να χαλαρώνουν. "Ένας παράγοντας που δεν βοηθά το θυελλοφοβικούς στις ΗΠΑ είναι ο τρόπος που καλύπτονται οι θύελλες από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης", καταλήγει ο Φλόρες.

Severe - Weather Phobia (αρχείο σε μορφή .pdf)
John Westefeld, Professor
StormPhobia