Μελίσσι με μέλισσεςΕρευνητές υποστηρίζουν πως στις αποικίες των μελισσών επικρατεί κατάσταση αναρχίας, όταν πεθάνει η βασίλισσα, καθώς οι εργάτριες αλλάζουν συμπεριφορά.. Η απουσία των φερομονών της βασίλισσας κάνει τις εργάτριες να εγκαταλείπουν τον κανονικό ρόλο τους, την αστυνόμευση της αναπαραγωγικής συμπεριφοράς της αποικίας, γεγονός που καθιστά την αποικία ευάλωτη σε παρασιτικές μέλισσες από άλλες αποικίες. Τουλάχιστον οι εργάτριες μέλισσες πεθαίνουν ευτυχισμένες σε αυτό το άναρχο κατεστημένο που δημιουργείται, όπως αναφέρεται στην έρευνα που παρουσιάζεται στην επιστημονική επιθεώρηση, Nature.

Ερευνητές υποστηρίζουν πως στις αποικίες των μελισσών επικρατεί κατάσταση αναρχίας, όταν πεθάνει η βασίλισσα, καθώς οι εργάτριες αλλάζουν συμπεριφορά. Η απουσία των φερομονών της βασίλισσας κάνει τις εργάτριες να εγκαταλείπουν τον κανονικό ρόλο τους, την αστυνόμευση της αναπαραγωγικής συμπεριφοράς της αποικίας, γεγονός που καθιστά την αποικία ευάλωτη σε παρασιτικές μέλισσες από άλλες αποικίες. Τουλάχιστον οι εργάτριες μέλισσες πεθαίνουν ευτυχισμένες σε αυτό το άναρχο κατεστημένο που δημιουργείται, όπως αναφέρεται στην έρευνα που παρουσιάζεται στην επιστημονική επιθεώρηση, Nature.

Μελίσσι με μέλισσεςΠριν από την κατάρρευση των αποικιών τους, οι εργάτριες μέλισσες υποκύπτουν στην ανάγκη τους για σεξουαλική επαφή, σε μια τελευταία προσπάθεια να δημιουργηθεί νέα γενιά αρσενικών, καθώς επίσης και απόγονοι των μελισσών εισβολέων. Ο καθηγητής Μπέντζαμιν Όλντροντ, γενετιστής μελισσών από το πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ και οι Ταϊλανδέζοι συνεργάτες του εξέτασαν αυτό που συμβαίνει στην αποικία των ασιατικών νάνων κόκκινων μελισσών (Apis florea), όταν χάνουν τη βασίλισσά τους. Διαπίστωσαν πως το ποσοστό των μη ιθαγενών (ή παρασιτικών) εργατριών στην αποικία ήταν περισσότερο από 50%. Σχεδόν το μισό των παρασιτικών μελισσών διέθετε ενεργές ωοθήκες, έναντι περίπου μία στις πέντε των εγγενών εργατριών. Η "αστυνόμευση των εργατριών είναι ουσιαστική για τη διατήρηση της αναπαραγωγικής αρμονίας, υπερασπίζοντας την αποικία από την εισβολή παρασιτικών μελισσών από άλλες αποικίες. Όμως για να υπάρχει κάποια πιθανότητα επιβίωσης της αποικίας μετά το θάνατο της βασίλισσας, οι εργάτριες αναγκάζονται να σταματήσουν την αστυνόμευση προκειμένου να γεννηθούν τα αυγά τους", υποστηρίζει ο Όλντροντ.

Η συμπεριφορά της αστυνόμευσης στις μέλισσες, ανακαλύφθηκε το 1989. Όμως, απουσία της βασίλισσας οι εργάτριες αντιμετωπίζουν ένα εξελικτικό αδιέξοδο εκτός αν κατορθώσουν να αναθρέψουν μια νέα βασίλισσα από τις αδελφές τους, ή μια τελευταία γενιά αρσενικών που φεύγουν προκειμένου να ζευγαρώσουν με άλλες βασίλισσες. "Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ανατρέπουν τις αντιλήψεις μας για τις κοινωνίες στις αποικίες των εντόμων", αναφέρει ο Όλντροντ. Και συνεχίζει: "η αποικία είναι απόλυτα ισορροπημένη κοινωνία που λειτουργεί μόνο λόγω της συμπεριφοράς αστυνόμευσης των εργατριών. Μόλις παύσει η συμπεριφορά της αστυνόμευσης, όλα καταστρέφονται". Οι ερευνητές δεν έχουν καταγράψει παρασιτισμό στις αποικίες των δυτικών μελισσών (A. mellifera), οι οποίες ζουν κοντά στις φωλιές τους. Όμως, θεωρούν, δεδομένου ότι οι φωλιές των A. florea είναι στα δέντρα, είναι και περισσότερο εκτεθειμένες στις παρασιτικές μέλισσες.

Entomology: Asian honeybees parasitize the future dead
University of Sydney